Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης η χορήγηση στην Πορτογαλία δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ (110 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για τρία χρόνια.

Ads

Από το ποσό αυτό, η Ε.Ε. πρόκειται να δώσει τα δύο τρίτα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα εξασφαλίσει το ΔΝΤ, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Έναντι αυτού του εξωτερικού δανεισμού της, η Λισαβόνα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να προβεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Το πακέτο έγινε δεκτό με τις προϋποθέσεις που είχε ζητήσει η Φινλανδία, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο. Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών η Λισαβόνα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, οι ιδιώτες πιστωτές της Πορτογαλίας θα «ενθαρρυνθούν» προκειμένου να διατηρήσουν «σε εθελοντική βάση» την συνολική έκθεσή τους στο πορτογαλικό χρέος και να μην αποσυρθούν από τις δημοπρασίες τίτλων του δημοσίου. Ωστόσο, στο κείμενο δεν διευκρινίζεται ποια μορφή θα έχει η «εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών.

Ads

Είναι η πρώτη φορά που μέλος της Ευρωζώνης θα ζητά από τους ιδιώτες ομολογιούχους σε εθελοντική βάση να μην πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Η Πορτογαλία αποτελεί την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρώπης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που εντάσσεται σε μηχανισμό στήριξης των Ε.Ε. και ΔΝΤ.