Εγκρίθηκε σήμερα σε «πρώτη ανάγνωση» ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2011 από το Πορτογαλικό κοινοβούλιο, ένας προϋπολογισμός που όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας «δεν έχει προηγούμενό».

Ads

Ο προϋπολογισμός παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο «πέρασε» καθώς οι «Σοσιαλδημοκράτες» της αντιπολίτευσης απείχαν από τη διαδικασία, ύστερα από συμφωνία με την κυβέρνηση. Στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα αλλά και νέες αυξήσεις φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό, Ζοζέ Σόκρατες, να αποχωρήσουν από τη βουλή για να «περάσει» ο προϋπολογισμός, με «αντάλλαγμα» της συμφωνίας αυτής να περιληφθούν σε αυτόν διατάξεις με φορο-ελαφρύνσεις για τη «μεσαία» τάξη.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν τα Αριστερά κόμματα, αλλά και το Δεξιό κόμμα «CDS-PP». Οριστικά ο προϋπολογισμός αυτός θα εγκριθεί «περίπου σε ένα μήνα».

Ads

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 4,6% από περίπου 7,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011.

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία εισέπραξε σήμερα 1,031 δισ.ευρώ από την έκδοση κρατικών ομολόγων τρίμηνης και ετήσιας διάρκειας, με επιτόκιο αρκετά αυξημένο, αλλά με ζήτηση που ξεπέρασε το προσδοκώμενο ποσό, όπως ανακοίνωσε ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους.

Το επιτόκιο που καθορίσθηκε από τους επενδυτές για τα τρίμηνης διάρκειας χρεόγραφα των 500 εκατ. ευρώ ήταν 1,818% έναντι 1,595% της περασμένης έκδοσης των 6μηνων ομολόγων στις 6 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τα ετήσιας διάρκειας ομόλογα, απέφεραν έσοδα 531 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,260%, έναντι 2,886% της αντίστοιχης ομολογιακής έκδοσης στις 20 Οκτωβρίου, η οποία επέτρεψε εξάλλου να συλλεχθούν 760 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση υπερκάλυψε κατά 2,2 φορές την προσφορά των δύο ομολόγων, ωστόσο ήταν ελαφρά χαμηλότερη από τις προηγούμενες φορές.