Με αφορμή τον νέο ουγγρικό νόμο για την ελευθερία του Τύπου, ευρωβουλευτές επεφύλαξαν ιδιαίτερα καυστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ανέλαβε την προεδρία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου. Οι ευρωβουλευτές κράτησαν τα λευκά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας του Β.Όρμπαν ενώ ορισμένοι κλείσει το στόμα τους με κολλητική ταινία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ads

«Μην ανακατεύετε τις επικρίσεις για την ουγγρική εσωτερική πολιτική με την εξάμηνη ουγγρική προεδρία της Ε.Ε.», απάντησε στην κίνηση των βουλευτών των Πρασίνων ο Βίκτορ Όρμπαν ενώπιον του Κοινοβουλίου που συνεδρίαζε στο Στρασβούργο για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. που ανέλαβε η Ουγγαρία.

«Αν θέτετε και τα δυο μαζί, τότε είμαι έτοιμος να δώσω μάχη. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν θα συνιστά μόνο πλήγμα για την Ουγγαρία, αλλά για την Ε.Ε. στο σύνολό της», τόνισε ο Όρμπαν. «Σας ζητώ να κάνετε αυτή τη διάκριση όσο αυτό σας είναι δυνατόν», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι «αν οι αντιρρήσεις καθοριστούν και διαπιστωθούν (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τότε θα είμαστε πολύ ευτυχείς να τροποποιήσουμε τον νόμο».

Οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Πρασίνων ύψωναν τα πρωτοσέλιδα, μεγέθους σελίδας Α3, όλων των ουγγρικών εφημερίδων και με την αναφορά “λογοκριμένο” τη στιγμή που ο Όρμπαν άρχισε να παρουσιάζει τις προτεραιότητες της εκ περιτροπής εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε. Ο Όρμπαν αντέδρασε λέγοντας ότι αισθάνεται «σαν στο σπίτι του» και υπογράμμισε ότι στο ουγγρικό Κοινοβούλιο επίσης οι συζητήσεις ήταν «ζωηρές και ταραχώδεις».

Ads

Οι βουλευτές των άλλων πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου επέκριναν την τελευταία περίοδο έντονα τον νόμο αυτό λέγοντας ότι «αγγίζει τα όρια της λογοκρισίας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, που ζήτησε την απόσυρσή του. Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε ικανοποίηση την Τρίτη για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα στείλει έως τα τέλη της εβδομάδας επιστολή στην οποία θα ζητεί διευκρινίσεις από την ουγγρική κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στην επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες του Ευρωκοινοβουλίου, η επίτροπος για τις Ψηφιακές Υποθέσεις Νίλι Κρές δήλωσε πως ήδη έχει έλθει σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές «για να θίξει ορισμένα σημεία στα οποία η Νομοθεσία περί Τύπου δεν φαίνεται ικανοποιητική εκ πρώτης όψεως».