Ads

Υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων διαδήλωσαν σήμερα οι φοιτητές στην Ιταλία, κατά της κυβέρνησης και των αλλαγών που προωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι πολιτικές αναλυτές στην Ιταλία σημειώνουν ότι οι φοιτητικές διαδηλώσεις αποτελούν και μία έκφραση δυσαρέσκειας για την γενικότερη κατάσταση στη χώρα και το μέλλον που έχει η νέα γενιά βλέποντας την ανεργία στο σύνολο να αγγίζει το 25%, ενώ στο νότιο τμήμα να φτάνει μέχρι και στο 35%.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Μαριαστέλα Τζελμίνι, υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία για να συνδεθεί το εκπαιδευτικό σύστημα με την αγορά εργασίας.

Ads

Στη «οχυρωμένη», από αστυνομικές δυνάμεις, Ρώμη δεν υπήρξαν επεισόδια, ωστόσο ένταση επικράτησε στο Παλέρμο αλλά και στη Νάπολη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στις δαπάνες για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκτός αλλά και εντός ιταλικού κοινοβουλίου, συζητήθηκε στη Γερουσία και αύριο θα γίνει η τελική ψηφοφορία.

Μετά τις διαδηλώσεις στη Ρώμη, μία αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Ναπολιτάνο, για να του εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, καλώντας τον παράλληλα να μην υπογράψει το νομοσχέδιο.

«Ζητάμε παιδεία και μας δίνουν αστυνομία», φώναζαν οι φοιτητές κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και έχοντας βαμμένα τα χέρια τους με άσπρο χρώμα. Στο λόφο Τζανίκολο, τα μέλη των φοιτητικών οργανώσεων με έβαψαν κόκκινο το νερό, στο γνωστό σιντριβάνι «Φοντανόνε».

Στο Παλέρμο φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στα γραφεία της αυτόνομης περιφέρειας της Σικελίας, ενώ έριξαν αυγά, πέτρες και πορτοκάλια, κατά της πρόσοψης του περιφερειακού μεγάρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων.