Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση (AU) προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους, δήλωσε πάντως σήμερα αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ads

Ο Ζούμα και τρεις ακόμη Αφρικανοί ηγέτες επισκέφθηκαν χθες τον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να αποδεχθεί έναν “οδικό χάρτη” που θα θέσει τέλος στις συνεχιζόμενες, επί 8 εβδομάδες,συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και τον ανταρτών. “Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε”, δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο “οδικός χάρτης” που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση προβλέπει “την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων”, τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου “μεταξύ των πλευρών” ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Επίσης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να γίνουν “οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη”.

Ads

Ερωτηθείς ο Λααμάμρα για το εαν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: “Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ’ αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους”. Πρόσθεσε δε, ότι η Αφρικανική Ενωση “δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της AU, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας”.

Πριν τη συνάντηση στην Τρίπολη, ανακοίνωση από της Προεδρίας της Νοτίου Αφρικής ανέφερε ότι «η αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης εξασφάλισε την άδεια του ΝΑΤΟ να μεταβεί στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον Μ.Καντάφι καθώς και με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη, στις 10 και 11 Απριλίου». Σχετική άδεια δόθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ τόνισε πως «στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να βρεθεί μία επαρκής λύση στην κρίση αυτή».

Σήμερα τα μέλη της αποστολής της AU, εκτός του Ζούμα που αναχώρησε από τη Λιβύη, αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι εξεγερμένοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός η οποία δεν προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων οι δυνάμεις του Καντάφι σε σκληρές μάχες με τους εξεγερμένους κατάφεραν να ανακτήσουν χαμένα εδάφη στην Αζνταμπίγια. Οι δυνάμεις του Καντάφι παράλληλα συνεχίζουν να επιτίθενται στην πόλη Μιζουράτα και υπάρχουν πληροφορίες για πέντε νεκρούς και είκοσι τραυματίες. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη όλο το πρωί της Δευτέρας.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι χθες τα αεροσκάφη που πρόσκεινται στη συμμαχία κατάφεραν να καταστρέψουν 25 τάνκς των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. Συγκεκριμένα 11 τάνκς καταστράφηκαν από τα πυρά του ΝΑΤΟ στην Αζνταμπίγια, και 14 κοντά στη Μισράτα, την μοναδική πόλη στα δυτικά της Λιβύης που έχει παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ελικόπτερα στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλέντ Καΐμ δήλωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ελικόπτερα των ανταρτών, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται. «Υπήρξε ξεκάθαρη παραβίαση, από την πλευρά των ανταρτών, του ψηφίσματος 1973 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) σχετικά με την απαγόρευση πτήσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαλέντ Καΐμ.

Τερματισμό της πολιορκίας της Μιζουράτα ζητά ο ΟΗΕ

Το Παγκόσμιο Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (Unicef) ζήτησε να τερματιστεί η πολιορκία της Μιζουράτα που πολιορκείται εδώ και περισσότερο από ενάμιση μήνα από τις φιλοκανταφικές δυνάμεις και στο οποίο όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα των μαχών, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Όλο και περισσότερα παιδιά αυτής της πόλης σκοτώνονται, τραυματίζονται και στερούνται ακόμη και τα πιο στοιχειώδη εξαιτίας των συγκρούσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Σαχίντα Αζφάρ. «Πρέπει να καταβάλουμε έκτακτες προσπάθειες για να τα προστατεύσουμε. Η πολιορκία πρέπει να σταματήσει», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ καταμέτρησε τουλάχιστον 20 παιδιά, ένα από το οποίο ήταν ηλικίας εννέα μηνών, τα οποία σκοτώθηκαν στη Μιζουράτα. Τα παιδιά σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τη Unicef, από πυρά όλμων, ρουκέτες, ακόμη και σφαίρες. Σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν τις 20 τελευταίες ημέρες και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας κάτω των 10 ετών, προσθέτει η Αζφάρ, η οποία υπογραμμίζει ότι τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κατοικούν στη Μιζουράτα εξακολουθούν να απειλούνται.