Ο απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εξεγερμένων και δυνάμεων καταστολής στην Τυνησία αυξάνεται συνεχώς. Μετά από τις διαμάχες του Σαββατοκύριακου στις κεντρο-δυτικές περιφέρειες της χώρας, ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τουλάχιστον τους 35, όπως υποδεικνύει η Souhayr Belhassen, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Ο απολογισμός «αυξήθηκε τραγικά» μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου στις τρεις μεγάλες πόλεις, Regueb, Thala και Kasserine, στο κέντρο της χώρας. Οι τραυματίες είναι τόσοι πολλοί που «δεν μπορούμε να τους μετρήσουμε» τόνισε η Souhayr Belhassen, προσθέτοντας ότι «Ο αριθμός των 35 νεκρών βασίζεται σε μια ονομαστική λίστα, αλλά ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι πιο σημαντικός. Με μία πρώτη εκτίμηση υπολογίζεται ότι πρέπει να φτάνουν τους πενήντα».

Τη Δευτέρα και άλλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην πόλη Kasserine. Σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι αστυνομικοί ήταν αναγκασμένοι να αμυνθούν» και ότι «ομάδες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οπλισμένες με βόμβες μολότοφ και λοστούς».

Ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Γενικής Ένωσης Εργατών, οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν παραπάνω από 50 νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες στην πόλη Kasserine. Βάσει της ίδιας πηγής, η κατάσταση παραμένει χαώδης στην πόλη: «μία νύχτα βιαιοπραγιών, πυροβολισμοί, λεηλασίες και κλοπές σε καταστήματα και σπίτια από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν». Μια εκδοχή που διασταυρώθηκε και από άλλους μάρτυρες.

Ads

Την Κυριακή, η κυβέρνηση έκανε λόγο για δεκατέσσερις νεκρούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ενώ η Διεθνής Αμνηστία, τη Δευτέρα, δήλωσε, σχετικά με τα επεισόδια του διημέρου, ότι «τουλάχιστον 23 άτομα δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Σύμφωνα με την Souhayr Belhassen, «οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται τώρα και στις παράκτιες πόλεις της Τυνησίας, την καρδιά του τουρισμού της χώρας».

Μία ακόμα αυτοκτονία

Την ίδια στιγμή, τη Δευτέρα το βράδυ, ο 23χρονος Allaa Hidouri από την Τυνησία αυτοκτόνησε με ηλεκτρισμό. Πτυχιούχος πανεπιστημίου και άνεργος, ο Allaa σκαρφάλωσε σε μια κολώνα ηλεκτρισμού και κρεμάστηκε στα καλώδια υψηλής τάσης με σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο νεαρός άντρας είχε τραυματιστεί από σφαίρα, στο πόδι, στις αιματηρές συγκρούσεις της 24ης Δεκεμβρίου στην περιοχή Menzel Bouazaine, όπου ένας άντρας είχε σκοτωθεί και πολλοί είχαν τραυματιστεί.
Πρόκειται για το πέμπτο περιστατικό αυτοκτονίας από τις 17 Δεκέμβρη, όταν ο Mohamed Bouaziz, 26 χρόνων, πλανόδιος πωλητής χωρίς άδεια, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή αστυνομικοί θέλησαν να κατασχέσουν το εμπόρευμά του. Η αυτοκτονία του Mohamed πυροδότησε το ξεκίνημα μιας εξέγερσης χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Τυνησίας, μια χώρα όπου ένα ισχυρό «κύμα» ανεργίας «χτυπά» κυρίως τους νέους.

Η αστυνομία καταστέλλει διαμαρτυρία καλλιτεχνών

Η αστυνομία διέλυσε την Τρίτη μια «ειρηνική» συγκέντρωση στο κέντρο της Τύνιδας. Μία ομάδα οργισμένων καλλιτεχνών σκόπευε να συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό θέατρο, με στόχο της να «καταγγείλει τη βία και την υπερβολική χρήση όπλων στο κέντρο της χώρας». Πολυάριθμοι αστυνομικοί, άλλοι φορώντας στολή και άλλοι με πολιτικά, επιτέθηκαν, χτυπώντας τους διαμαρτυρόμενους καλλιτέχνες.