Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες στις 20.00 τοπική ώρα μέχρι στις 05.30 σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της μετά τις ταραχές σε «ορισμένες συνοικίες» της Τύνιδας, όπου αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), συνολικά, από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 66 άνθρωποι. Τη χθεσινή ημέρα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 8 άτομα. Χθες, επίσης, συνελήφθη ο ηγέτης του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος της Τυνησίας.
Με επέμβαση του στρατού, νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών επιχείρησε χθες ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί, να απαντήσει στο κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει από τα μέσα Δεκεμβρίου τη χώρα. Είχε προηγηθεί εντολή για επ’ αόριστον κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς οι ταραχές εξαπλώθηκαν από το κέντρο της χώρας στην πρωτεύουσα.
«Όλη τη νύχτα, ακούγαμε πυροβολισμούς, φωνές και θόρυβο από σπασίματα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μία νοσοκόμα. Σύμφωνα με την ίδια, τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, έπειτα από μια διαδήλωση που μετατράπηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των νέων και των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας. Ο ηγέτης του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών της Τυνησίας Χάμα Χαμάμι συνελήφθη χθες Τετάρτη στην κατοικία του, όπως δήλωσε η σύζυγός του.
Στην κεντρική πόλη Κασρίν ανέλαβε την τήρηση της τάξης ο στρατός, αφότου οι κάτοικοι είχαν κάψει όλα τα αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 23 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, καθώς η αστυνομία πυροβολεί «ως αυτοάμυνα». Η αντιπολίτευση ωστόσο κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.
Στις παραχωρήσεις του Μπεν Αλί, πέρα από την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών Ραφίκ Μπελχάτζ Κασέμ, περιλαμβάνεται η υπόσχεση για 300.000 θέσεις εργασίας στους άνεργους αποφοίτους πανεπιστημίων και για απελευθέρωση των πρώτων συλληφθέντων στις ταραχές.
Επειτα από εβδομάδες επίσημης σιωπής, το γραφείο της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, καταδίκασε χθες την καταστολή και τη βία στην Τυνησία. Η Γαλλία, αποικιακή κυρίαρχος στην Τυνησία ώς το 1956, συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του καθεστώτος Μπεν Αλί.
Σήμερα πρόκειται να συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου για να συζητήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Γκανουτσί δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο επιτροπές που θα ερευνήσουν τα έκτροπα και τα λάθη που διέπραξαν ορισμένοι αξιωματούχοι. Οπως είπε ο Γκανουτσί, ο πρόεδρος επιθυμεί τον διάλογο και την ειρηνική ελευθερία της έκφρασης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Ως γνωστόν, ο Μπεν Αλι κατέλαβε την εξουσία πριν από 23 χρόνια με αναίμακτο πραξικόπημα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >