Τα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσουν, διαμηνύει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πριν καν επιστρέψει στην Τουρκία που συνταράσσεται επί μία εβδομάδα από διαδηλώσεις που έχουν μετατραπεί σε ένα άνευ προηγουμένου μαζικό κύμα αμφισβήτησης. Στο μεταξύ, η Τουρκία μετρά σήμερα και τέταρτο νεκρό: έναν αστυνομικό που έπεσε από γέφυρα ενώ καταδίωκε διαδηλωτές στα Άδανα. Επιπλέον, έντεκα ξένους υπηκόους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Έλληνας, συνέλαβαν χθες οι τουρκικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής σε υποκίνηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα κινηθούν διαδικασίες απέλασης. 

Ads

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους από την Τύνιδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας για την οποία αναχώρησε ενώ η Κωνσταντινούπολη «καιγόταν», χωρίς να δείξει κανένα σημάδι διαλλακτικότητας. Έκανε λόγο για «εκμετάλλευση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες», αναφέροντας ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».
 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών που κοινοποιήθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι». Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο Ερντογάν είπε: «Εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων».
 
«Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε. Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας» διεμήνυσε. Και συνέχισε: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε».

Ελεύθερος Έλληνας φοιτητής που συνελήφθη για υποκίνηση επεισοδίων

Ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους ξένους φοιτητές που είχαν προσαχθεί τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη αφέθηκε ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν του απήγγειλε καμία κατηγορία. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη χώρα, άγνωστο είναι αν η ασφάλεια θα προχωρήσει ή όχι σε διαδικασία απέλασης των ξένων φοιτητών που προσήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις διαμαρτυρίες.

Ads

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές.
 
Τη σύλληψη του Έλληνα φοιτητή επιβεβαίωσε νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας πως βρίσκεται στη χώρα στο πλαίσιο του Εrasmus. Δημοσίευμα της Radical αναφέρει ότι τέσσερις από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πλαίσιο ίδιου προγράμματος.

Το ΥΠΕΞ διέψευσε αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο συλληφθείς έχει διπλωματικό διαβατήριο.

image

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 33 που είχαν συλληφθεί στην Σμύρνη για «υποκίνηση των διαδηλώσεων και προπαγάνδα» μέσω Twitter. Ένα άτομο παραμένει υπό κράτηση, ενώ άλλοι τέσσερις αναζητούνται. Συνολικά 34 άτομα συνελήφθησαν στις 5 Ιουνίου.
 
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προσφάτως είχε χαρακτηρίσει το Twitter ως «μπελά» και «απειλή», μετά τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη σελίδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.
 
Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία συνεχίζονται σήμερα για έβδομη ημέρα. Στη διάρκειά τους τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, ένας αστυνομικός έπεσε από γέφυρα ύψους 5 μέτρων την ώρα που καταδίωκε διαδηλωτές στα Άδανα. Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Χθες, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών της Ταξίμ επέδωσε λίστα με τα αιτήματά της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με βασικότερο την καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας και την ακύρωση των σχεδίων για το πάρκο Γκεζί.
 
Επιστρέφει ο Ερντογάν
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στη χώρα μετά από την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Μαγκρέμπ, την ώρα που στην Άγκυρα, αλλά και άλλες πόλεις της Τουρκίας πολλοί είναι αυτοί που του ζητούν να παραιτηθεί.

image
 
Οπως δήλωσε χθες ο Φεχμί Γκιουρνταλί, υπεύθυνος εξωτερικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού NTV, «με τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ηρέμησαν κάπως τα πράγματα, αλλά το “αύριο” των κινητοποιήσεων εξαρτάται από το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός. Όλοι αναρωτιούνται εάν θα συνεχίσει στη γραμμή των ‘σκληρών’ δηλώσεων ή θα αλλάξει συμπεριφορά και θα ηρεμήσουν τα πράγματα».

Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Τσόμσκι
 
Στο πλευρό των Τούρκων διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί τάχθηκε ο Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, καταδικάζοντας την αστυνομική βία και καταστολή που όπως είπε, παραπέμπουν σε μερικές από «τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της τουρκικής Ιστορίας».
 
«Είμαι και γω ένας αλληλέγγυος ‘çapulcu’», αναφέρει ο τίτλος σε μήνυμα που έστειλε για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. Με τον όρο «Çapulcu» που σημαίνει «πλιατσικολόγος» ο Τσόμσκι κάνει ευθεία αναφορά στο χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε σε ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

image
 
«Οι αναφορές των τελευταίων ημερών θυμίζουν μερικές από τις ντροπιαστικές στιγμές της τουρκικής Ιστορίας που φαινόταν ότι αποτελούσαν παρελθόν μετά την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια – πρόοδο την οποία χαιρετίσαμε και επαινέσαμε όσοι επιθυμούμε το καλύτερο για την Τουρκία και τον λαό της», αναφέρει σε γραπτό μήνυμά του με ημερομηνία 1η Ιουνίου, ο Τσόμσκι και προσθέτει: «Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με την Διεθνή Αμνηστία και άλλους που υπερασπίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζοντας τα βάρβαρα μέτρα των κρατικών αρχών σε απάντηση των ειρηνικών διαμαρτυριών στην Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης».