Ads

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 120 έχουν τραυματισθεί, ενώ 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τρεις επαρχίες στη δυτική Ουγγαρία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ των τραυματιών οκτώ άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά. Η διαρροή άρχισε χθες το απόγευμα σε γιγαντιαία δεξαμενή του εργοστασίου Ajkai Timfoldgyar Zrt, ιδιοκτησίας της MAL Zrt., που βρίσκεται σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.Η διαρροή συνιστά «οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ούγγρων δημοσιογράφων, η λάσπη με το δηλητηριώδες υγρό πλημμύρισε έξι χωριά. Συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν όλη μέρα για να απομακρύνουν κατοίκους και να εντοπίσουν τυχόν άλλα θύματα και αγνούμενους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το έργο της απορρύπανσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Διαβεβαιώσεις ότι η τεράστια οικολογική καταστροφή από τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου δεν έχει επηρεάσει τα αποθέματα νερού της περιοχής έδωσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ενώ δηλώνει ότι η διαρροή έχει για την ώρα περιοριστεί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας τόνισε ότι η διαρροή από το σπασμένο φράγμα έχει σταματήσει και έχει ήδη κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η τοξική λάσπη να μη φτάσει στο Δούναβη κι έτσι να μη βρεθούν υπό απειλή εκτός της Ουγγαρίας και των άλλων χωρών που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού, δηλαδή τις Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη είχε φτάσει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου. Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.

Σύμφωνα με ουγγρικά Μέσα Ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία και για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με ανθρώπινα θύματα, στην ιστορία της χώρας.

Πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προβλήματος από το εργοστάσιο ήδη από το 2003, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Associated Press. Υπολόγιζαν μάλιστα τα τότε συσσωρευμένα απόβλητα σε 30 εκατομμύρια τόνους. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η διαρροή οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος κι όχι σε φυσικά αίτια, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις επαρχίες Βέτσπρεμ, Γκιορ-Μοσόν-Σόπρον και Βας.”Ρίξαμε πολλούς τόνους κονιάματος στον ποταμό Μαρτσάλ και ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τη διαρροή. Η τοξικότητα της λάσπης μεταβάλλεται από χιλιόμετρο σε χιλιόμετρο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μονάδας Εθνικών Καταστροφών.

Παράλληλα, ελικόπτερα προσπαθούν με τη ρίψη τόνων γύψου να προκαλέσουν χημική αντίδραση και εξουδετέρωση των τοξικών λυμάτων, ενώ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βιέννη συμμετέχουν και συνεργάτες αυστριακής εταιρείας οικοδομικών υλικών που διατηρεί στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής τούβλων.

Η κόκκινη λάσπη είναι τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης.

Αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt

Εντολή για την αναστολής της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt, μετά τη διαρροή έδωσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ούρμπαν ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για τη συνέχιση λειτουργία τους εργοστασίου της MAL Zrt μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντας Ζόλταν Ίλες δήλωσε στο MTI ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία να επισκευάσει τη δεξαμενή που παρουσίασε τη διαρροή.