Να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα στην Γάζα, ζήτησε σήμερα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, ενώ διατύπωσε τη βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, μέσα από τη διακήρυξη που δημοσιεύθηκε ύστερα από τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν απέρριψε το αίτημα του Κουαρτέτου, κρίνοντας ότι «απομακρύνει τις προοπτικές για ειρήνευση» με τους Παλαιστίνιους.
«Το Κουαρτέτο ζητεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φυσική δημογραφική αύξηση, τη διάλυση όλων των προκεχωρημένων θέσεων που δημιουργήθηκαν μετά τον Μάρτιο 2001 και την αποχή από κατεδαφίσεις και εκτοπισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης, το οποίο ανάγνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Το Κουαρτέτο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton, ο Ρώσος ομόλογός της Sergei Lavrov, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Catherine Ashton και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, συμμετείχαν στις συνομιλίες, στη Μόσχα.
Το Κουαρτέτο επιθυμεί «οι διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή μα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση σε διάστημα 24 μηνών», μία διευθέτηση η οποία θα πρέπει «να θέτει τέλος στην κατοχή που ξεκίνησε το 1967 και να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να υπάρχει εν ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ και των άλλων γειτόνων του» όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα την διακήρυξη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σημαντική».
Σε ανακοίνωσή του, από νοσοκομείο του Αμάν της Ιορδανίας όπου νοσηλεύεται και που μεταδόθηκε σήμερα από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο Αμπάς δήλωσε ότι η διακήρυξη «είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να συμμορφωθεί το Ισραήλ με την διακήρυξη, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ειρήνευσης».
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, επανέλαβε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ουάσινγκτον είναι «σταθερές και διαρκείς», ύστερα από την τελευταία ένταση που προκλήθηκε μετά την ισραηλινή απόφαση για περαιτέρω εποικιστική δραστηριότητα στα κατοχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
Βομβαρδισμός της Γάζας, η «σκληρή απάντηση» του Ισραήλ στις ρουκέτες
Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων σε έξι τουλάχιστον στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, μια μέρα μετά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει το Ισραήλ για «σκληρή απάντηση» στην εκτόξευση 2 ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη, η μία εκ των οποίων προκάλεσε το θάνατο ενός Ταϋλανδέζου εργάτη στην περιοχή Ashkhelon. Από την ισραηλινή επίθεση τραυματίστηκαν δύο άμαχοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.
Ο θάνατος αυτός ήταν ο πρώτος που προκαλείται σε ισραηλινά εδάφη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, από τον Ιανουάριο του 2009 οπότε τερματίστηκε η τελευταία εισβολή του Ισραήλ στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα εργαστήριο, δύο ανοιχτούς χώρους και τρεις σήραγγες που συνέδεαν υπόγεια τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Την ευθύνη για την εκτόξευση των δύο ρουκετών ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Ανσάρ αλ-Σούνα, η οποία κρίνεται ότι ακολουθεί την ιδεολογική γραμμή της Αλ Κάιντα, αλλά και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, πτέρυγα του κινήματος Φάταχ.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδει ότι έγιναν τουλάχιστον 10 επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ F16 και ελικόπτερα Apache πετάνε πάνω από την περιοχή. Ανακοίνωση του Ισραήλ αναφέρει ότι επλήγησαν τουλάχιστον 6 στόχοι.
Η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που η επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton επισκεπτόταν τη Λωρίδα της Γάζας. Η Ashton, η οποία επισκέφτηκε νωρίτερα ένα σχολείο θηλέων του ΟΗΕ στο καταφύγιο προσφύγων της Jabalya δήλωσε ότι καταδικάζει «οποιαδήποτε μορφή βίας». «Πρέπει να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία προς μια επιτυχή λύση» τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης μια μέρα πριν τη συνάντηση των μελών του Διεθνούς Κουαρτέτου για τις Μεσανατολικές Διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2008. Η Ashton στη συνέχεια μετέβη στη Μόσχα για να παρευρεθεί στη συνάντηση του Κουαρτέτου, όπως και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, ο Ρώσος ομόλογός της Sergei Lavrov και ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Ban Ki-moon.
Ο Ban Ki-moon αναμένεται να επισκεφθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο το Ισραήλ όσο και τη Γάζα, ενώ στην περιοχή αναμένεται και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, George Mitchell.
Εν μέσω έντασης συνέρχεται το Κουαρτέτο για τη Μέση Αντολή
Με την ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να έχει κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή συνέρχεται σήμερα στη Μόσχα σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου.
Αρχικά, η συνάντηση του Κουαρτέτου επρόκειτο να προσφέρει την πολιτική στήριξη των μεγάλων δυνάμεων στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, αλλά ματαιώθηκαν μετά την ανακοίνωση της οικοδόμησης 1.600 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ. «Το Κουαρτέτο επιθυμεί την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, επί ενός άξονα που θα οδηγήσει σε μία λύση δύο κρατών», δήλωσε χθες η Hillary Clinton.
Σημειώνεται, ότι στις συνομιλίες λαμβάνουν μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Catherine Ashton, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair.
Τηλεφωνική επικοινωνία Clinton με Binyamin Netanyahu
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Hillary Clinton, κατά την οποία πρότεινε την πιθανή λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποσαφήνισε τη θέση του Ισραήλ, μετά τη διαφωνία που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επέκταση των ισραηλινών οικισμών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Joe Biden.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, PJ Crowley, δήλωσε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ότι ο Netanyahu τηλεφώνησε στην Clinton «για να συνεχίσουν τη συζήτησή της περασμένης Παρασκευής», προσθέτοντας συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα. «Θα εξετάσουμε τις απαντήσεις του πρωθυπουργού», κατέληξε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >