Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Κένυα φαίνεται να ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της χώρας, με το χθεσινό δημοψήφισμα. Η εκλογική επιτροπή τοποθετεί τη συμμετοχή ανάμεσα στο 60% και το 70% ενώ η διαδικασία χαρακτηρίστηκε ειρηνική. Ο ηγέτης του στρατοπέδου που αντιτασσόταν στην υιοθέτηση του νέου Συντάγματος παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα εξ ονόματος της ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ο πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι χαιρέτισε σήμερα την νίκη του “ναι”.

Ads

Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση 7,5 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων (στους 12,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους), το «ναι» εξασφαλίζει λίγο περισσότερες από 5,2 εκατομμύρια ψήφους, έναντι των 2,3 εκατομμυρίων ψήφων που λαμβάνει το «όχι».

Το σχέδιο του Συντάγματος που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι και τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα και προορίζεται να αντικαταστήσει το ισχύον Σύνταγμα που χρονολογείται από την ανεξαρτησία της Κένυας το 1963.

Η αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος αποτελεί προϊόν της πολιτικής κρίσης και των βιαιοτήτων που προκάλεσαν τον θάνατο 1.500 ανθρώπων μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του προέδρου Κιμπάκι στο τέλος του 2007.

Ads

Η συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο 2008 ανάμεσα στον Κιμπάκι και τον αντίπαλό του Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία, περιελάμβανε συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι πολέμιοι του νέου Συντάγματος πάντως αμφισβήτησαν ήδη από χθες τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Δεν θα αποδεχθούμε χωρίς αποδείξεις τα αποτελέσματα ενός στημένου δημοψηφίσματος… Καλούμε όλους τους Κενυάτες να παραμείνουν ήρεμοι όσο αναζητούμε λύσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών της Κένυας Πίτερ Καράντζα.

Το νέο Σύνταγμα διατηρεί το προεδρικό πολίτευμα, θεσπίζοντας όμως πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Το νέο Σύνταγμα εγκαθιδρύει επίσης ένα σχήμα αποκέντρωσης και προβλέπει μια αγροτική μεταρρύθμιση με σκοπό την διόρθωση των “ιστορικών αδικιών” ως προς την κατανομή της γης στην κατ΄εξοχήν αγροτική αυτή χώρα.