«Αήθη και αισχρά ψέματα» χαρακτηρίζει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τα όσα διαδίδονται τις τελευταίες μέρες για την περιουσιακή κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.

Ads

 
Ο κ. Χριστόφιας εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πρωταγωνιστές «αυτής της στοχευμένης δυσφημιστικής εκστρατείας δεν πρόκειται να τερματίσουν την αισχρή τους δράση» και προαναγγέλλει συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα δώσει στοιχεία.
 
Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα «Έθνος» προχώρησε την Παρασκευή στην αποκάλυψη ότι οι κυπριακές τράπεζες διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων), συγγενικά τους πρόσωπα -μέσω εταιρειών-, καθώς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
 
Οι λίστες των ονομάτων βρίσκονται στα χέρια των μελών της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής και στην Εισαγγελία.
 
H εφημερίδα σημειώνει ότι έχει στην κατοχή της τις λίστες με τα ονόματα όλων όσων τα δάνεια έχουν διαγραφεί από τις κυπριακές τράπεζες και δημοσιεύει στοιχεία για αυτούς, «φωτογραφίζοντάς» τους.

Προδρόμου: Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο
 
«Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή «πληροφορίες σχετικά με τραπεζικές υποθέσεις και πολιτικά πρόσωπα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα».
 
Ο κ. Προδρόμου υποστηρίζει ότι η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό αλλά «ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας» σε τραπεζικό λογαριασμό του. Επισημαίνει ακόμη ότι το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε, ενώ η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά.
 
«Με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίσθηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς», σημειώνει ο βουλευτής.
 
«Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο, μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα», προσθέτει, δηλώνοντας παράλληλα ότι επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.