Νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την αποφυγή ενός δεύτερου μνημονίου και την ικανοποίηση των δανειστών, εξήγγειλε το βράδυ της Μ. Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιο, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Ads

Πάντως τα μέτρα ενδέχεται να απορριφθούν ως αντισυνταγματικά.

Προβλέπεται η αύξηση της κατώτερης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, η επιβολή έκτακτων εισφορών από την οποία εξαιρούνται μόνον όσοι λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη και η εθελούσια έξοδος χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο αφορά 30 χιλιάδες υπαλλήλους, επί συνόλου -κατά εκτιμήσεις- 700 χιλιάδων.

Ads

«Τα μέτρα που ανακοινώνω αντιπροσωπεύουν, στον σύνολό τους, (εξοικονομήσεις) περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα ως το 2015», ανέφερε. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ έως το 2016.

«Εάν διστάζαμε τώρα, αυτό θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία που έχουμε ήδη ανακτήσει» δήλωσε ο Κοέλιου, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο. «Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε ο Κοέλιου. «Ο δρόμος πρέπει να περάσει από την διαρθρωτική μείωση των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε.

Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013, στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015.

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% το 2013 και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πως θα λάβει η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δις ευρώ —από το συνολικό πακέτοτου 2013 των 5 δις— αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.