Την τελική έγκριση έλαβε σήμερα από το γαλλικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, μια μεταρρύθμιση για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η οποία πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων που συχνά συνοδεύονταν από επεισόδια.

«Μετά από 136 ώρες και 46 λεπτά συζήτησης το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.
 
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 331 υπέρ έναντι 225 κατά, καθιστώντας την Γαλλία την 14η χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων.
 
Η Γαλλία γίνεται η 9η χώρα στην Ευρώπη που επιτρέπει το γάμο στους ομοφυλόφιλους και η 14η στον κόσμο.
 
Η δεξιά αντιπολίτευση πάντως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν από την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Ολάντ.
 
Η μεταρρύθμιση δίχασε τη Γαλλία, όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις υπέρ και κατά του νομοσχεδίου. Οι διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων δεν ξεκίνησαν από τα κόμματα και έντονη συμμετοχή είχαν οι καθολικές οικογένειες που κατέβηκαν στους δρόμους με τα παιδιά τους. Ονόμασαν το κίνημά τους «Διαδήλωση για όλους» σε αντιστοιχία με την ονομασία του νομοσχέδιου «Γάμος για όλους».
 

Αργότερα, ακροδεξιές ομάδες εισχώρησαν στις πορείες. Ακολούθησαν πριν από δέκα ημέρες επεισόδια και συγκρούσεις με τη γαλλική αστυνομία, επιθέσεις με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων, απειλές και παρενόχληση βουλευτών που υποστήριζαν το νομοσχέδιο.
 
Μόλις τη Δευτέρα, παραμονή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κλοντ Μπαρτολόν δέχθηκε επιστολή με πυρίτιδα στο εσωτερικό και ένα απειλητικό κείμενο που τον καλούσε να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία.
 
Στην άλλη όχθη, οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ανέμεναν τη σημερινή ψηφοφορία με ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης. Έδωσαν ραντεβού έξω από τη Βουλή για να γιορτάσουν και να βαδίσουν στη συνέχεια προς το δημαρχείο. Δεν κράδαιναν αυτή τη φορά κλειδιά όπως το 2001 όταν πρωτοεξελέγη δήμαρχος ο Μπερτράν Ντελανόε, ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, αλλά κρατούσαν μια μικρή καρδιά, σύμβολο της προσδοκώμενης ευτυχίας.

Ads