Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινό του του διάγγελμα απηύθυνε έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας σχετικά με τo «κούρεμα» των καταθέσεων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup μεταξύ δανειστών και Κύπρου. Ανακοίνωσε επίσης πως ως αντάλλαγμα για το κούρεμα των καταθέσεων θα δοθούν μετοχές των τραπεζών και ομόλογα συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Σήμερα, Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Για να εγκριθεί απαιτείται πλειοψηφία 29 βουλευτών στους 56. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αν δεν υπάρξουν διαρροές συγκεντρώνουν 28 ψήφους. ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ανακοίνωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ερωτηματικό και κλειδί παραμένει το ΕΥΡΩΚΟ. 

Ads

 

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δις με την προϋπόθεση της κλιμακωτής εφάπαξ εισφοράς επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ειδικότερα προβλέπεται ι εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.
 
Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει τόσο για του Κύπριους όσο και για τους ξένους καταθέτες (μεγάλος αριθμός ρώσων, αλλά και Βρετανών) και εκτιμάται πως συνολικά το μέτρο θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα στη συμφωνία προβλέπεται και φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.  Σημειώνεται πως το μέτρο δεν ισχύει για τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
Στο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις δύο επιλογές που τέθηκαν λέγοντας πως «η πρώτη ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η δεύτερη είναι η επιλογή μιας πολύ δύσκολης αλλά ελεγχόμενης  και διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψη».
 
«Έπρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας», δήλωσε. Όπως είπε «η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974, γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως το «κούρεμα» δεν αποτελεί οριστική απώλεια για του καταθέτες αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους, ενώ παράλληλα το κράτος θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά είπε «στην απόφαση μου προσμέτρησε, πέραν των αρνητικών συνεπειών που  έχω ήδη επισημάνει, και μια σειρά άλλων λόγων, όπως:
 

Ads
  • Η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
  • Πιο σημαντικό είναι  το γεγονός ότι η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πέραν τούτου οι μελλοντικές γενεές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη.
  • Η όποια συνεισφορά δεν αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.
  • Το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα,  συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
  • Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε ένα φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου»

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός πως είχε δεσμευτεί πριν από μερικές ημέρες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων υποστηρίζοντας: «Η πίστη μου στα όσα διακήρυττα ήταν απόλυτα ειλικρινής και ήταν αυτό που διεκδίκησα και έδωσα μάχη μέχρι τέλους. Ανέλαβα και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν είναι σίγουρα αυτή που θέλαμε, όμως είναι η λιγότερο επώδυνη υπό τις περιστάσεις διότι πάνω απ όλα αφήνει στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της οικονομίας μας».
 
«Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες», τόνισε και κατέληξε: 
 
«Απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα την απόφαση των οποίων θα σεβαστώ πλήρως, να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας. Ελπίζω ότι όλοι μαζί, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν, θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις.
 
Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε». 

 

Τα δεδομένα για την ψηφοφορία 

Μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για το σχέδιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο φαίνεται πως δύσκολα θα υπερψηφιστεί καθώς δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, που είναι 29 στους 56.
 
Ειδικότερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του Προέδρου της Κύπρου, έχει 20 βουλευτές και προσβλέπει για ακόμα οκτώ ψήφους από το συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ, όσοι δηλαδή είναι και οι βουλευτές του στο σύνολο.
 
Στο ΔΗΚΟ επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που το κόμμα συνταχθεί με την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Στο ιδανικότερο σενάριο, να μην υπάρξει δηλαδή καμία απώλεια, και πάλι ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ συγκεντρώνουν 28 ψήφους.
 
Το ΑΚΕΛ και το ΕΔΕΚ, με 29 και 5 έδρες αντίστοιχα, ανακοίνωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ και οι Οικολόγοι τάσσονται κατά του σχεδίου. Το «κούρεμα» των καταθέσεων αναμένεται να καταψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλιάς.

Ερωτηματικό και κλειδί παραμένει το Ευρωπαϊκό Κόμμα με τους δύο βουλευτές τους. Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης εξερχόμενος από τη συνάντηση της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο έκανε λόγο για «γόνιμη συνάντηση». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ερωτηθείς αν η Βουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο απάντησε πως «οι τοποθετήσεις είναι αύριο» και πρόσθεσε ότι «επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επεξεργασία που πρέπει να γίνει δεν θα πω τίποτα άλλο, ανέφερε κληθείς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες».  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο βουλευτής Νίκος Κουτσού φέρεται πως θα το καταψηφίσει. Αν όμως τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ τότε το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει με την οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Σημειώνεται πως το ΕΥΡΩΚΟ συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο με έναν υπουργό (Νίκος Κουγιάλης, υπ. Γεωργίας).
 

Τη Δευτέρα στις 8.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Στις 11.00 θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο σε κλειστή συνεδρία. Θα ακολουθήσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής στις 15.15 και στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου.