Ο Τεντ Τσάιμπαν τόνισε ότι ορισμένα παιδιά είναι συνδεδεμένα με επαναστατικά κινήματα, με την πολιτοφυλακή που στηρίζεται από την κυβέρνηση ή μάχονται μαζί με τον σουδανικό στρατό. Επεσήμανε ακόμα ότι κάποια από αυτά τα παιδιά πήγαν οικειοθελώς σε αυτές τις ομάδες, ενώ άλλα εξαναγκάστηκαν.

Ads

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τις ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν τα παιδιά. Κάθε παιδί το οποίο λαμβάνει μέρος σε μια κατάσταση σύγκρουσης, είναι αυτόπτης μάρτυρας ή, ακόμα χειρότερα, συμμετέχει στη βία, στην ουσία χάνει την ανθρωπιά του, τόνισε ο Τσάιμπαν.

Εκατοντάδες παιδιά πρόκειται να αποστρατευθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αρχικά, τα πρώτα παιδιά θα είναι από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν, ο οποίος βρίσκεται υπό την ηγεσία του Μίννι Μιννάουι, ενός από τους λίγους ηγέτες ανταρτών που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η UNICEF συνεχίζει της διαπραγματεύσεις και με άλλες ομάδες για αποστρατικοποίηση παιδιών.

Ο οργανισμός προστασίας των παιδιών υπολογίζει ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τη διαμάχη στο Νταρφούρ από τότε που ξεκίνησε, δηλαδή τα τελευταία έξι χρόνια. Ο επικεφαλής της UNICEF επεσήμανε ότι «700.000 παιδιά έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει γνωρίζοντας τίποτε άλλο από τον πόλεμο».

Ads