Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, βλέποντας παράλληλα πιθανότητα χρεοκοπίας 30-50% ή αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή ιδιωτών με μη ευνοϊκούς όρους. Ο οίκος υποβάθμισε την Ελλάδα σε CCC, ένα περίπου μήνα μετά την προηγούμενη υποβάθμιση της χώρας σε Β, από ΒΒ-.

Ads

Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, θεωρώντας επίσης υψηλή την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ορων αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Standard & Poor’s, «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δισ. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας».

Κάνει επίσης αναφορά και στα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων, η οποία απειλεί την εφαρμογή του προγράμματος που έχει επιβληθεί στη χώρα. Χαρακτηρίζει ακόμη πιθανή τη χορήγηση νέας βοήθειας, αλλά «οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης μπορεί να καταστήσουν την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για την χορήγηση της νέας βοήθειας». Θεωρεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν τελικά σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι όροι της αναδιάρθρωσης το πιθανότερο είναι να μην έχουν ευνοϊκούς όρους, προκαλώντας έτσι κάποιο πιστωτικό γεγονός. Εφόσον συμβεί αυτό, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στην κλίμακα ‘D’, χωρίς να αποκλείεται και η αξιολόγηση ‘SD'(selective default – επιλεκτική αξιολόγηση), αναφέρει η S&P.

Ads

Ο οίκος επισημαίνει πως ησυνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα με την υψηλή ανεργία εν μέρει εξηγεί την αποτυχία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προϋπολογισμού και την επίτευξη των στόχων, ενώ θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012. Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί είναι η χαμηλή πολιτική αποφασιστικότητα. Αν όμως οι εταίροι της Ελλάδας συμφωνήσουν σε νέο πακέτο βοήθειας, «η οποία όμως δε θα συνοδεύεται με αναδιάρθρωση, έστω και μερική, του ελληνικού χρέους», τότε η αξιολόγηση θα παραμείνει στα επίπεδα CCC.

Το υπουργείο Οικονομικών για την υποβάθμιση

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».