Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το οικόπεδο των 25 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση Χαλάκια, «κόπηκε» στα πέντε, για να αγοραστεί στη συνέχεια σταδιακά από τις οικογένειες Χριστοφοράκου, Δενδρινού και Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» επισημαίνεται ότι οι σχέσεις της οικογένειας Δενδρινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρώην σύζυγο του, Μαρέβα Γραμπόφσκι, ήταν καλές και ενισχύθηκαν την περίοδο που η σύζυγος του κ. Δενδρινού ήταν προϊστάμενη της κ. Γραμπόφκσι στη γερμανική τράπεζα, Drezdner Bank, στην Ελλάδα.

Ads

Ο ίδιος ο Διονύσης Δενδρινός απολογείται σήμερα για την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη, είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του ως «ο άνθρωπος που έκανε τις συζητήσεις με το υπουργείο για την υλοποίηση της σύμβασης C4I», στην οποία η Siemens ήταν υπεργολάβος. Ο ίδιος ο κ. Δεδρινός, πάντως, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή με το θέμα, ενώ επισημαίνει πως η δικογραφία δεν στοιχειοθετεί το ότι έχει λάβει κάποιο έμβασμα ή ότι εμπλέκεται με off-shore εταιρία.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή απολογία του, ο Δ. Δενδρινός παραχώρησε συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μέσα από τη ΓΑΔΑ, επιμένοντας ότι τα χρήματα της Siemens τα έπαιρναν οι μεσάζοντες. Ο κ. Δενδρινός «έδειξε» και προς τον Ρ. Σίκατσεκ για τη δημιουργία των υπεράκτιων εταιρειών και τις συμβάσεις-μαϊμού, ενώ επέμεινε ότι ο Γερμανός διαχειριζόταν τα εκατομμύρια ευρώ μέσω των «μαύρων» offshore. «Όποιος πει ότι πήρε χρήματα και έδωσε μίζες για το C4Ι, λέει ψέματα και αυτό που λέει σημαίνει ότι τα χρήματα τα πήρε για τον εαυτό του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δενδρινός.

Συνέντευξη παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο και ένα ακόμη πρώην στέλεχος της Siemens, ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και «ξέπλυμα χρήματος». Στη συνέντευξη, την οποία φιλοξενεί η εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Γιουνγκ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του θα αποδειχθούν αβάσιμες, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η ανάκριση στην Ελλάδα δεν γίνεται στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής χώρας, καθώς οι ανακριτές λειτουργούν υπό δημόσια πίεση. Όσον αφορά στις σχέσεις του με Έλληνες πολιτικούς, ο Γερμανός κατηγορούμενος δηλώνει ότι το 2002 και το 2003 συναντήθηκε με τους τότε υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών, καθώς και με τη δήμαρχο Αθηναίων, για να τους διαβεβαιώσει ότι η μητρική Siemens θα βοηθήσει τη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθούν τα ολυμπιακά έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Στη συνέχεια, αναφορικά στον πιθανό χρηματισμό πολιτικών και κομμάτων από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο κ. Γιουνγκ επισημαίνει ότι, εάν ο διευθυντής της εταιρείας είχε προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα έδινε χρήματα και στα δυο μεγάλα κόμματα και όχι μόνο σε ένα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν το έκανε ο κ. Χριστοφοράκος, δεν είναι τόσο ανόητος να ενισχύσει με χρήματα μόνο το ένα από τα δυο κομμάτια εξουσίας».

Ads

Τέλος, έρευνα της εφημερίδας «Έθνος» για τη δραστηριότητα της Siemens κατά την περίοδο ’90-’93 φέρεται να υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Kωνσταντίνου Mητσοτάκη είχε αγαστές σχέσεις με την εταιρεία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του τελευταίου. Aπό δικαστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα φαίνεται να προκύπτει ότι πρόσωπα διορισμένα από την κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας στη διοίκηση του OTE, μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την αλλαγή της (Οκτώβριος 1993), «πίεζαν» για να υλοποιηθεί διαγωνισμός (7753/23.7.1992) για την προμήθεια του OTE 1.000.000 ψηφιακών κέντρων, ύψους 74 δισ. δραχμών (74.086.300.000) από τη Siemens και την Intracom.