Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους πραγματοποιούν σήμερα, οι εργαζόμενοι σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες όλης της χώρας, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης». Στη συγκέντρωση των εργαζομένων αναμένεται να συνενωθούν δήμαρχοι και οι κάτοικοι περιοχών της Αττικής και δήμων όλης της χώρας οι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης», ενώ σχετικές διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και στην περιφέρεια.

Ads

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για σήμερα το πρωί τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν αποφασίσει για τις 11.00, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις των υπαλλήλων, εξαιτίας του σχεδίου «Καλλικράτης». Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και η ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΝΑΕ. «Δεν δεχόμαστε καμιά μετάταξη χωρίς τη θέληση των υπαλλήλων, διότι όπως φαίνεται μέσα από το κείμενο του «Καλλικράτη» υπάρχουν υποχρεωτικές μετατάξεις στις αιρετές περιφέρειες και στους ΟΤΑ» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών. Οι εργαζόμενοι στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη από όπου θα πορευτούν προς τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κάθοδος κατοίκων και φορέων από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα. Σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να φτάσουν με πούλμαν κάτοικοι από το Κομμένο Αρτας και να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή.

Ανοιχτή επιστολή στους δημάρχους της χώρας έστειλε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ.Πατούλης, καλώντας τους σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 έξω από τη Βουλή, για να μην ψηφιστεί το άρθρο 16 του «Καλλικράτη» που αφορά στο επαγγελματικό ασυμβίβμαστο των δημάρχων.

Ads

Στο Ελληνικό διοργανώνεται την Πέμπτη το βράδυ στις 20:30 μια ρεμπέτικη συναυλία συμπαράστασης του Γιάννη Λεμπέση στον δήμαρχο, Χρήστο Κορτζίδη που κάνει απεργία πείνας από τις 29 Απριλίου. Η συναυλία θα γίνει στο πάρκο της πρώην 129 αεροπορικής βάσης. Το πρωί της ίδιας μέρας στις 11:00 ο δήμος με κατοίκους θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της πλαζ Αγίου Κοσμά με τη συμμετοχή και λουόμενων.

Για όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κάτοικοι πολλών περιοχών πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και έξω από τη Βουλή, ενώ διαμαρτυρίες έγιναν και στην Πάτρα και στην Κρήτη. Εξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και φορείς των Δήμων Αμφίκλειας, Ιτέας, Δοξάτου Δράμας, Νεάπολης Κοζάνης, Κομμένου Αρτας και Καστελίου Κρήτης. Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης για παραστάσεις διαμαρτυρίας φορείς και μέλη των επιτροπών αγώνα από τις περιοχές Αλικαρνασσού, Τυμπακίου, Αρχανών και Ζαρού. Για 10η συνεχή ημέρα μάλιστα κάτοικοι του Ζαρού, με αίτημα ο δήμος τους να παραμείνει αυτόνομος, κρατούν αποκλεισμένο το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Εξω από τη Νομαρχία Ρεθύμνου διαδήλωσαν φορείς και κάτοικοι του Κουρητού, ζητώντας έδρα του νέου δήμου να γίνει ο Φουρφουράς και όχι η Αγία Φωτεινή.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε σήμερα τις ενστάσεις του σχετικά με τον «Καλλικράτη», σημειώνοντας ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις σχετικά με ένα ζήτημα και όχι να επιβάλλεται κάποια άποψη. Ο κ. Πετσάλνικος απηύθυνε παράκληση να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

«Για να καταλήξεις στην ανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ο πολιτικός και ο γεωφυσικός χάρτης. Πρέπει να έχεις δίπλα τους και τον ιστορικό και τον πολιτιστικό χάρτη κάθε περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος, προσθέτοντας ότι «Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια,ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

«Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά. «Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο».

«Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες ‘Καλλικράτη’, σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους» τόνισε.

«Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες» σχολίασε στους δημοσιογράφους, ο Φ. Πετσάλνικος.

Επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο «Καλλικράτης» εμφανίστηκαν και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το σχέδιο δημιουργεί μια νέα δεξαμενή «μισθοφόρων – ψηφοφόρων», κάνοντας λόγο για καθεστωτική λογική στο κυβερνητικό έργο.

Ως «συντηρητική απορρύθμιση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας παράλληλα πολιτικές σκοπιμότητες, λέγοντας πως μέσω του «Καλλικράτη» επιχειρείται η εδραίωση του δικομματισμού.

«Κουτή, άνευρη και ατελή» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι με τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση, ακόμη και εκεί που υπάρχει συναίνεση την ακυρώνει.

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη στα αστικά λεωφορεία

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και απο τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας, καθώς ζητούν να μη μειωθεί η επιχορήγηση στις αστικές συγκοινωνίες, να καταβληθούν άμεσα τα ημερομίσθια που δεν έχουν καταβληθεί στο προσωπικό και να προχωρήσει η εταιρεία στην άμεση πρόσληψη οδηγών.