Εικοσι δύο φορές αναφέρεται το όνομα του Θεόδωρου Τσουκάτου στο ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκου ενώ γίνονται και αναφορές στον Κώστα Γείτονα. Οι δεκάδες εγγραφές, από το 1999 έως και το 2006, που αναφέρουν τον Θ. Τσουκάτο φανερώνουν την στενή και μακροχρόνια σχέση μεταξύ του «στρατηγού» του Κώστα Σημίτη και βουλευτή Επικρατείας με τον «Mr. Siemens». Παρόλα αυτά, ο 4ος Ειδικός Ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της γερμανικής εταιρίας, δεν ασχολήθηκε με το αρχείο του κ. Χριστοφοράκου, σημειώνει στο σημερινό της δημοσίευμα η Ελευθεροτυπία, ενώ ο κ. Τσουκάτος κατά την απολογία του στις 7/1/2009 αναφέρεται μοναχά σε δυο επαφές (συναντήσεις) του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο: στις 20/10/1998 και στις 15/12/1998.

Ads

Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι η πρώτη επαφή με τον Χριστοφοράκο έγινε μέσω του κοινού γνωστού τους διαφημιστή, που  ζήτησε να τον επισκεφτεί μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο στο γραφείο του στο ΠαΣοΚ.
Λίγους μήνες μετά τις επαφές αυτές, η Siemens αποδέσμευσε 1.000.000 μάρκα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, σε λογαριασμό του κ. Πιταούλη, στην Ολλανδία. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσουκάτος, το ποσόν αυτό έφτασε στα ταμεία του ΠαΣοΚ «σπασμένο» σε μικρότερα μέρη και μέσω λογαριασμών «φίλων». Οι επαφές όμως τον δυο αντρών φαίνεται να πυκνώνουν από το 1999 και μετά: • Από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1999 το όνομα του κ. Τσουκάτου εμφανίζεται 7 φορές στο ημερολόγιο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens, ορισμένες από τις οποίες παραπέμπουν σε διευθετήσεις συναντήσεων με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. • Στις 10 Ιουνίου 1999, στις 15.00, σημειώνεται: «ΠαΣοΚ/Ζωή». • Το όνομα του κ. Τσουκάτου επανεμφανίζεται τακτικά την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου του 2000, ενώ σε μία εγγραφή αναφέρεται και αίτημα του κ. Τσουκάτου για τηλεφωνικό κέντρο. • Και το 2001 εμφανίζεται το όνομα Θ. Τσουκάτος, «όταν τότε το γραφείο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ρύθμισε το αίτημά της για την απόκτηση πλυντηρίου – στεγνωτηρίου». • Στις 14/1/2003, στο ημερόλογιο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens αναφέρεται: «Τσουκάτος/ΠαΣοΚ προσωπικό φάκελο για εσάς». Επίσης, κάτω από την σημείωση «laptop Μητσοτάκη» αναφέρεται για ακόμα μία φορά τηλεφωνική επαφή του κ. Τσουκάτου. • Στις 8/4/2003, ο Θεόδωρος Τσουκάτος ζήτησε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, με φαξ, «χορηγία Αθλητικής Λέσχης Φιλάθλων Αλίμου» ενώ στις 4/12 του ίδιου χρόνου, του στέλνει την ομιλία του προς την κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, «για το Κυπριακό και τον διάλογο με την Αριστερά». «Με την προσδοκία να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας» σημειώνει ο κ. Τσουκάτος. • Στις 20/1/2004, χρονιά των εκλογών, δίπλα σε κλήση στο όνομα Τσουκάτος, συμπληρώνεται: «2 συστήματα + 1 πλακέτα + 1 adaptor». • 28/6/2006 και παρόλο που ο κ. Τσουκάτος είναι πλέον εκτός πολιτικής, στέλνει στον κ. Χριστοφοράκο ένα βιογραφικό ενδιαφερόμενου για θέση μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού «όπως συνεννοηθήκαμε». Και ο Κώστας Γείτονας Στο περιβόητο ημερολόγιο, στις 3 Μαρτίου 2004 – δηλαδή τέσσερις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές – υπάρχει μια χειρόγραφη διπλή σημείωση: «Φάκελο Θ. Τσουκάτου, Φάκελο Γείτονα». Ο κ. Χριστοφοράκος είχε αναφέρει στην απολογία του στο Μόναχο τον Κώστα Γείτονα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία λάμβαναν «ενισχύσεις» από την Siemens για το ΠαΣοΚ, ισχυρισμούς που ο κ. Γείτονας απορρίπτει και μάλιστα ότι θα στραφεί κατά του κ. Χριστοφοράκου με αγωγή. Όσο για το ΠαΣοΚ, ενώ «ξήλωσε» τους εμπλεκόμενους κ.κ. Τσουκάτο και Μαντέλη από το κόμμα, στην περίπτωση του κ. Γείτονα δεν έλαβε καμία δράση. Το όνομα του Κώστα Γείτονα εμφανίζεται και νωρίτερα, στις 26/2/2004 και αργότερα, στις 16/7/2004. Στις 5/3/2003, τέλος, σε υπόμνηση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου το όνομα του κ. Γείτονα αναφέρεται μεταξύ άλλων καθώς και μια σημείωση η οποία αναφέρει: «ΚΥΣΕΑ: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, να στείλουμε 2 non paper». Πηγή: Ελευθεροτυπία – ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου