Εξήντα βουλευτές φέρονται να έχουν άδεια οπλοκατοχής σύμφωνα με σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, ενώ δεύτερη έρχεται η Χρυσή Αυγή, τρίτο το ΚΚΕ, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ και τελευταίος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ποιοί είναι όμως οι υπόλοιποι και τι σχολιάζουν για την ρύθμιση του καθεστώτος οπλοφορίας στην Βουλή;

Ads

 
Ορισμένοι από τους βουλευτές που αναφέρονται στη λίστα την οποία δημοσίευσε ο Τύπος της Κυριακής έχουν προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την άδεια οπλοφορίας τους και για την γνώμη τους περί των ρυθμίσεων γύρω από το σχετικό καθεστώς εντός του Κοινοβουλίου.
 
imageΑπό την Νέα Δημοκρατία ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο tvxs.gr, αναγνώρισε ότι έχει άδεια οπλοφορίας και δήλωσε: «Μέσα στην Βουλή είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να κυκλοφορούμε με όπλα. Η Βουλή δεν είναι σαλούν. Εγώ έχω όπλο αλλά όταν το παίρνω το αφήνω στον φρούραρχο», είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής.
 

imageΟ Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε ότι κατείχε «την άδεια οπλοφορίας ως Αθλητής Σκοπευτής-μέλος του Παγκρήτιου Αθλητικού Σκοπευτικού Συλλόγου (ΠΑΣ) με Πρόεδρο τον Ανταλκίδα Μαρκογιαννάκη. Με αρκετές συμμετοχές σε αγώνες σκοποβολής και τακτική παρουσία ακόμα και σήμερα σε προπονητικές βολές που προγραμματίζει ο Σύλλογος στα σκοπευτήρια, είτε του πρώην πεδίου βολής ΣΕΑΠ Γουβών στο Ηράκλειο, είτε στο σκοπευτήριο της Μεσσαράς στην Πλώρα και τελευταία με αεροβόλο όπλο στο Κλειστό Σκοπευτήριο του Παγκρητίου Σταδίου». Ο ίδιος δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής προτείνοντας την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί ρητά η οπλοφορία των βουλευτών εντός του κτιρίου της Βουλής.
 
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ανέφερε στην τηλεόραση του Alpha πως θεωρεί «αυτονόητο ότι πρέπει να απαγορευτεί η οπλοφορία στην Βουλή. Και εκεί θα συνηγορήσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις». Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολίασε ότι δεν παίρνει ποτέ μαζί του το όπλο και όταν το παίρνει το αφήνει στον φρούραχο.
 

 
imageΜιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», o πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα αυτό ότι «από την ώρα που δεν υπάρχει αυτοπεριορισμός και δεν σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι την Βουλή πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την οπλοφορία».
 
imageΑπό την πλευρά του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη, είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από τον χρυσαυγίτη βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, στο πλατό της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη, ότι «έχω άδεια οπλοφορίας από το 1992 όταν με είχαν χτυπήσει φασίστες. Με τη συμβολή της αντιτρομοκρατικής πήρα άδεια και μου βγήκε και το ταλέντο στην σκοποβολή. Όταν έγινα βουλευτής εγκατέλειψα το πιστόλι. Δώδεκα χρόνια δεν χρειάστηκε. Λυπάμαι που τώρα χρειάστηκε να το ξαναφέρω πάνω μου… Tο κρατάω για να υπερασπιστώ τους αθώους ανθρώπους δίπλα μου. Όχι εμένα».
 
Τι ισχύει;
 
Οι βουλευτές που κατέχουν άδεια οπλοφορίας δεν διώκονται ποινικά για αδικήματα περί όπλου σε βαθμό πλημμελήματος, όπως για παράδειγμα εάν πυροβολήσουν για εκφοβισμό, ή αν πυροβολήσουν ασκόπως σε μία γιορτή.
 
O Κέρβερος
 
imageΥπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε πει προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν κάποιος βουλευτής αρνηθεί να παραδώσει το όπλο του στον Φρούραρχο της Βουλής, ότι «τότε λέω στους βουλευτές να μην τολμήσουν να μπουν στη Βουλή, γιατί θα κατέβω εγώ ο ίδιος στην πύλη και θα τον βγάλω έξω. Θα τον ξεφωνίζω δίνοντας μάλιστα το όνομά του στη δημοσιότητα».

*Οι βουλευτές της «λίστας» (κατά πλήθος):
 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
Αβραμόπουλος Δημήτριος
 
Αυγενάκης Ελευθέριος
 
Βιρβιδάκης Κυριάκος
 
Βολουδάκης Μανούσος
 
Βορίδης Μάκης
 
Γεωργιάδης Άδωνις
 
Γιακουμάτος Γεράσιμος
 
Καράμπελας Ιωάννης
 
Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
 
Κεφαλογιάννης Μανώλης
 
Κοντογιώργος Κωνσταντίνος
 
Κουτσούμπας Ανδρέας
 
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
 
Λαμπρόπουλος Ιωάννης
 
Μαρκογιαννάκης Χρήστος
 
Νταβλούρος Αθανάσιος
 
Πολύδωρας Βύρων
 
Σαμπαζιώτης Δημήτριος
 
Σπηλιωτόπουλος Άρης
 
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
 
Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης
 
Αρβανίτης Μιχάλης
 
Γερμενής Γεώργιος
 
Γρέγος Αντώνιος
 
Ηλιόπουλος Παναγιώτης
 
Κασιδιάρης Ηλίας
 
Μπαρμπαρούσης Κων/νος
 
Μίχος Νικόλαος
 
Παναγιώταρος Ηλίας
 
Παππάς Χρήστος
 
Ζαρούλια Ελένη
 
ΚΚΕ
 
Κανέλλη Λιάνα
 
Καραθανασόπουλος Νικόλαος
 
Μωραΐτης Νικόλαος
 
ΠΑΣΟΚ
 
Παπανδρέου Γιώργος
 
Χρυσοχοΐδης Μιχάλης
 
ΣΥΡΙΖΑ
 
Παναγούλης Ευστάθιος