Σε κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα, εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και καταργήσεις και συνενώσεις φορέων άμεσα, προχωρά η κυβέρνηση, όπως αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται ουσιαστικά για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτακτικά και άμεσα τις προσταγές της τρόικας, μετά τις πίεσεις που δέχτηκε χθες. Για σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, εκφράζεται ερωτήματα για το πότε θα εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα.

Ads


Νωρίτερα οι ιδιωτικοποιήσεις

Μετά τις εξαγγελίες Βενιζέλου ουσιαστικά ανατρέπεται το εξαγγελθέν πρόγραμμα και έρχονται νωρίτερα ιδιωτικοποιήσεις που μπορεί να αποδώσουν υψηλότερα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Σειρά παίρνουν η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ, η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ, η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ η πώληση μέσω «sale and lease back» των πρώτων δημόσιων κτιρίων.

Οι 5 επιχειρήσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει σήμερα, περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κατά τις επιταγές της τρόικας, η οποία είχε διαπιστώσει ολιγωρία και απροθυμία από πλευράς κυβέρνησης.

Ads

Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις

Προωθούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κουτρουμάνης θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Εργασία, το οποίο θα επιφέρει αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία προωθώντας περαιτέρω τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.Με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας είναι δυνατόν να αποκλίνουν από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και όχι πάντως κατώτερα από το επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, ονομάζεται «ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας». Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν από τις αντίστοιχες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς περιορισμούς.
Επιπλέον εντός των ημερών ανακοινώνεται ο κατάλογος με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, με πλήθος περικοπών, ενώ ετοιμάζεται ενιαίο φορέα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη ΓΓΠΣ.

Επισπεύδεται το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγουν τώρα και όχι μέχρι το 2013 όλα τα κλειστά επαγγέλματα του φαρμακοποιού, των δικηγόρων, των εκμεταλλευτών ταξί κ.ά., καθώς η τρόικα έχει επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Άμεση ενεργοποιήση της εργασιακής εφεδρείας και αλλαγές στο δημόσιο

Η εργασιακή εφεδρεία διευρύνεται αφού εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την αξιολόγηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε μόνιμη βάση. Το πλεονάζον προσωπικό των φορέων θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Κατόπιν αξιολόγησης είτε θα μεταφερθούν σε άλλο φορέα – με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης – είτε εφόσον δεν τοποθετηθούν κάπου στο διάστημα των 12 μηνών της εφεδρείας, κατά το οποίο θα αμείβονται με 60% του βασικού μισθού, τότε θα οδηγούνται σε απόλυση. Οι μεγάλης ηλικίας δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Επέρχεται πλήρης ταύτιση του ενιαίου μισθολογίου και του βαθμολογίου. Εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο ανεξαρτήτως χώρου άσκησης της εργασίας, θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Ασαφές μένει τι θα γίνει με τα 4 επιδόματα που έλεγαν μέχρι σήμερα ότι διατηρούνται, όπως το οικογενειακό. Η προσωπική διαφορά τελικά δεν θα ισχύσει ενώ θα υπάρξει «πριμ παραγωγικότητας».
Η κατάργηση, η συνένωση και η συρρίκνωση των φορέων του Δημοσίου επιταχύνεται και το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών περιορίζεται στις προσεχείς εβδομάδες. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει να ορίσει τους φορείς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Επιπλέον, η δαπάνη κάθε φορέα θα περνάει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου δημιουργείται το «Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων». Οι φορείς που δεν θα δηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες τους στο Μητρώο, δεν θα έχουν χρηματοδότηση.

Σε τρεις εβδομάδες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε τρεις εβδομάδες θα δοθεί το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα να αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, όπερ σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα περιλαμβάνει από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέχρι την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών. Ανοιχτό, αφήνει το οικονομικό επιτελείο το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ -πιθανότατα κάτω από το 20%- με την προϋπόθεση της δημιουργίας ενός on line μηχανισμού απόδοσής του στην πηγή.

«Σκληρά μέτρα λιτότητας» βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Για σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, εκφράζεται ερωτήματα για το πότε θα εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε πως και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Προσθέτει ακόμη, ότι η ανακοίνωση των μέτρων έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις ισχυρές πιέσεις της Ευρώπης πριν τη λήψη της 6ης δόσης του δανείου. Αναφορά γίνεται και στις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλιώς δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το γεγονός ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους. Δευτερευόντως σημειώνει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Τα γερμανικά μέσα βρίσκονται εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αγωγή Γερμανών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.