Η εικόνα Βαβέλ που παρουσίασε η τρικομματική κυβέρνηση κατά τις αποσύρσεις από το πολυνομοσχέδιο των επίμαχων διατάξεων για τις προσωρινές διαταγές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους πρωθυπουργούς να συνεννοούνται και με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «περάσαμε τους βαθύτερους ωκεανούς, μη πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό».

Ads

Στο υπουργικό συμβούλιο εξπρές – διήρκεσε μόλις 40 λεπτά –, από το οποίο απουσίαζε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που επικαλέστηκε λόγο ασθένειας, ο Α.Σαμαράς αναφέρθηκε στις αρρυθμίες που παρατηρούνται «ευτυχώς όχι σε πολλές περιπτώσεις όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων».

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο 
 
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, τους είπε πως «όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους». «Όταν κατά τη διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στη Βουλή», σημείωσε.
 
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην «επιτυχή» διαπραγμάτευση με την τρόικα, μίλησε ξανά για θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι «δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε».

Παράλληλα, αναφερόμενος εμμέσως στη ρύθμιση Μανιτάκη για τις προσωρινές διαταγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το να διώχνεις επίορκους, κοπανατζήδες ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια, όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν στο ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόκληση. Με τις αλλαγές που κάνουμε με το υπουργείο Εσωτερικών θα δείξουμε ότι κάτι καινούργιο αρχίζει. Η κοινωνία θα είναι απολύτως με το μέρος μας». 
 
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ζήτησε και πήρε τον λόγο η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία αναφέρθηκε σε ελλείψεις στο υπουργείο, καθώς και σε προβλήματα στη συνεργασία της με συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός τη ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε και εκείνη απάντησε ότι προσπάθησε μέσω των συνεργατών του.

Ads

Τέλος ο κ. Σαμαράς τη ρώτησε «γιατί δεν τον πήρε στο τριψήφιο;».  Μάλιστα, φανερά ενοχλημένος φέρεται να δήλωσε προς την κ. Σκοπούλη: «αντίστοιχα απαιτώ κι εγώ να ενημερώνομαι για όλα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Υγείας».