Τη διατήρηση του χαρατσιού που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013 εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας στα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, σε μια ηπιότερη μορφή, και να ενταχθεί στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014.
 
Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του τέλους ακινήτων. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους να αποσαφηνίσει τι θα σημαίνει η τροποποίηση του τέλους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι εξετάζεται να γίνει πιο ήπιο.
 
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως για την εισήγηση αυτή έχουν ήδη ενημερωθεί και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης.

Υπενθυμίζεται πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων, τονίζοντας ότι αποτελεί τόσο προεκλογική όσο και προγραμματική δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
 
Σχετικά με τη δόση Μαρτίου, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επαναλάμβαναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου.
 
Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.
 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Οι πηγές αυτές δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».
 
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της Τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις».
 
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο εργασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ads

Προηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως ότι ορισμένα θέματα «παραμένουν σε εκκρεμότητα». «Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για το διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες», ανέφερε ο κ. Μάρεϊ.   
 
Διευκρίνισε συγκεκριμένα
ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της.

Alpha Bank: Η τρόικα διακατέχεται από εμμονές
 
Στο μεταξύ, επίθεση στην τρόικα εξαπολύσει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Όπως σημειώνει, «η τρόικα εξακολουθεί να έχει εμμονές σε θέματα μικρότερης εμβέλειας και επιβαρύνει δυσανάλογα το οικονομικό κλίμα… Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας».
 
«Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και τις αγορές με τις καλές της επιδόσεις. Η δραστική δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιείται συνοδεύεται από εντυπωσιακή πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
 
Δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση του ευρώ εάν ο Βορράς δεν προσφέρει δραστική βοήθεια στον Νότο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» θα παρέχει ρευστότητα, θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και θα επιτρέψει στις ελλειμματικές χώρες να οικοδομήσουν μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, με μοχλό τις ιδιωτικές επενδύσεις.