«Έχετε μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες σε νεόπτωχους» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.   

Ads

 
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το πολυνομοσχέδιο.
 
«Τρία χρόνια τώρα εφαρμόζετε την ίδια ακριβώς καταστροφική συνταγή που μετέτρεψε τη χώρα σε πειραματόζωο των πιο απάνθρωπων πολιτικών. Τρία χρόνια τώρα διαρκώς με τη διαδικασία του κατ επείγοντος, λαμβάνετε μέτρα εκβιάζοντας και διαλύετε την Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε:
 
«Αντικαταστήσατε το κοινωνικό κράτος από το κράτος έκτακτης ανάγκης. Μετατρέψατε το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό δίκαιο. Αντικαταστήσατε το Σύνταγμα, τους νόμους και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, από τα άρθρα του μνημονίου».
 
«Μετατρέψατε τη Βουλή σε επικυρωτικό όργανο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, καταργήσατε κάθε διαδικασία διαλόγου με την «διαδικασία του κατεπείγοντος» και ακυρώνετε διαρκώς το ρόλο των βουλευτών σε «ένα και μόνο άρθρο».
 
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «το μόνο που ακούγαμε από τους δύο πρώην και ακούμε από τον νυν πρωθυπουργό είναι ότι πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Με απλά λόγια, περηφανεύονται ότι πήγαν το χρέος της χώρας από 110% σε 170%.  Είναι ομολογουμένως ένα μεγάλο επίτευγμα, αντίστοιχο του PSI, του μοναδικού κουρέματος χρέους που μεγάλωσε το χρέος μίας χώρας».
 
«Τίποτα δεν είστε! Νομισματική πολιτική δεν έχετε έτσι κι αλλιώς. Δημοσιονομική πολιτική σας υπαγορεύει ο κος Σόιμπλε και ο κος Τόμσεν. Πιστωτική πολιτική, δε θα μπορείτε να έχετε. Τι ακριβώς είστε;» διερωτήθηκε και συνέχισε:   
 
«Διαχειριστές των deals  των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό είστε. Διαχειριστές της μετάβασης του εθνικού μας πλούτου στη νέα διαπλοκή, στους φίλους και γνωστούς. Και διαχειριστές της μιζέριας και της απόγνωσης του λαού. Σκοτώνεστε ποιος θα πρωτοδιαχειριστεί τα ψίχουλα των προγραμμάτων της εξευτελιστικής πεντάμηνης απασχόλησης με 400 ευρώ. Ποιος θα κάνει τα ρουσφέτια του εξευτελισμού. Ο μηχανισμός της ΝΔ ή ο όποιος αυτοδιοικητικός μηχανισμός απέμεινε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό κάνετε».

«Όσες λιτανίες για ανάπτυξη και όσες παραστάσεις και να στήσετε το πραγματικό πρόβλημα δε ξορκίζεται. Και το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η οικονομία έχει καταρρεύσει από το μνημόνιο, γιατί το φάρμακο ήταν πιο βλαβερό από την ασθένεια», δήλωσε μεταξύ άλλων παραθέτοντας στη συνέχεια τα στοιχεία για την ανεργία και τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών, αλλά και την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας.
 
«Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας του μνημονίου κοι της κυβέρνησης. Τα συγχαρητήριά μας για τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματά σας. Και ύστερα έχετε το θράσος και μας μιλάτε για πλεονάσματα και για ανάπτυξη», πρόσθεσε.
 
«Το σημερινό νομοσχέδιο είναι ο προθάλαμος, το σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα στη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει δημόσια περιουσία, δεν θα έχει δημόσιο τομέα, δεν θα έχει κανένα εργαλείο ανάπτυξης, θα μετατραπεί όλη σε μία οικονομική ζώνη ανασφάλιστης και φτηνής εργασίας», τόνισε, επισημαίνοντας πως αυτό που ετοιμάζεται για το δημόσιο τομέα είναι «ανθρωποθυσίες προς εξευμενισμό ξένων και ντόπιων οπαδών της θεωρίας πως δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο άτομα».
 
«Τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών σε μια ατυχή αποστροφή της ομιλίας του, μας είπε ότι απευθυνόμαστε σε  κατώτερα ένστικτα. Πιθανώς να θεωρεί το ένστικτο της αξιοπρέπειας και της επιβίωσης κατώτερο, ενώ αυτό του φόβου και της υποταγής ανώτερο. Η αλήθεια όμως, για να μην τον αδικώ, είναι πως έχει δίκιο όταν λέει πως ζούμε και απευθυνόμαστε σε διαφορετικούς κόσμους. Ο κος Στουρνάρας και ο κος Σαμαράς δε συναναστρέφονται τη πραγματική κοινωνία, συναναστρέφονται τους τεχνοκράτες της τρόικας. Και έχουν την ανάγκη να ακούνε καλά λόγια από τη κα Μέρκελ και το κο Σόιμπλε».
 
«Αυτή είναι η διαφορά μας. Είστε εντολοδόχοι της τρόικα, είμαστε εντολοδόχοι του λαού. Αυτού του λαού με τα κατώτερα για σας ένστικτα που επιχειρείτε να βγάλετε στο περιθώριο. Και αυτός ο λαός δεν είναι πια ο παρίας της Ευρώπης. Δεν είναι πια μόνος. Έχει στο πλευρό του τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου. Τους λαούς που συνειδητοποιούνε πια ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα απέναντι στις παραδομένες κυβερνήσεις, απέναντι στους Μερκελιστές που καταστρέφουν την Ευρώπη», ανέφερε και κατέληξε:

«Εμείς λοιπόν στο λαό πιστεύουμε, στο λαό δίνουμε λογαριασμό, στο λαό δεσμευόμαστε. Με το λαό και τη θέλησή του, σύντομα θα ξεκινήσουμε μαζί τη μεγάλη σύγκρουση για την ανατροπή αυτού του εφιάλτη».

Ads