Από τις σημειώσεις στο περιβόητο ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου προκύπτει ότι το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μεσολαβούσε προκειμένου να κλειστούν ραντεβού μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή και του επικεφαλής της Siemens Hellas, όπως γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία.

Ads

Η συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη, Σάκη Κυπραίου φρόντιζε για τα ραντεβού αυτά, όπως φαίνεται από τις σημειώσεις στο ημερολόγιο του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρίας.

«Κυπραίου, 7.15 Δευτέρα, υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Σπηλιωτόπουλο» έγραψε η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου στις 5 Μαΐου 2004. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2004 η συνάντηση είναι καταχωρημένη: «Ώρα 19.15, Σπηλιωτόπουλο/ υπουργείο Εθνικής Αμύνης». Ο κ. Χριστοφοράκος, προμηθευτής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i αλλά και άλλων προγραμμάτων, επρόκειτο να συναντηθεί με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιοτόπουλο, με τη μεσολάβηση του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αν και θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθηθεί η οδός της άμεσης επαφής με τον υπουργό.

Το αρχείο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, το οποίο κατασχέθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2009, δείχνει πλήθος επαφών, αιτημάτων, μεσολαβήσεων από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη προς τη Siemens Hellas, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. Πολλές από τις εγγραφές στο ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens προκαλούν καυτά ερωτηματικά, όπως η εγγραφή του Ιανουαρίου 2004, όταν η κ. Σάκη Κυπραίου αφήνει μήνυμα «όλα είναι εντάξει» ή αυτή της 18ης Μαρτίου του 2004, λίγες μέρες μετά τις εκλογές: «Εκείνο το πράγμα το βρήκε και σας ευχαριστεί πάρα πολύ, δεν έπρεπε» αφήνει μήνυμα η κ. Κυπραίου.

Ads

Όπως αναφέρει η σημερινή Ελευθεροτυπία, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Siemens Χρήστος Καραβέλλας, ο οποίος αγνοείται από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του, επιθυμεί να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή εάν η Βουλή υιοθετήσει ρύθμιση που θα προβλέπει ευνοϊκή μεταρρύθμιση όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη υποθέσεων πολιτικής και κρατικής διαφθοράς.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ, Κώστας Καρτάλης, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Στο φύλλο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία της 6ης Φεβρουαρίου 2010 γίνεται αναφορά στο όνομα μου ως εγγραφή στο ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου. Στην πραγματικότητα αυτό που προκύπτει από τη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι ότι πρόκειται για την επικοινωνία της γραμματέως του με τη δική μου (και μάλιστα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Υπουργείου και όχι της απευθείας γραμμής της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων) «για το κινητό».

Αν η επικοινωνία ερμηνεύεται ως δωρεά κάποιου κινητού, αυτό δεν συνέβη ποτέ και δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει ποτέ κάποιο σχετικό παραστατικό στοιχείο. Αν τώρα η επικοινωνία έγινε για αριθμό κινητού δεν γνωρίζω τι αφορά και τηλεφωνική επικοινωνία δεν είχα. Επισημαίνω επίσης ότι η αναγραφή στο ημερολόγιο «για το κινητό» γίνεται σε περίοδο μεταγενέστερη (κατά πολλούς μήνες) από την προκήρυξη του έργου και τις διαδικασίες επιλογής. Aυτό αποδεικνύει ότι επικοινωνία δεν υπήρχε.

Τέλος η Επιτροπή στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της Εφημερίδας και στην οποία συμμετείχα ήταν για την παρακολούθηση της εφαρμογής του έργου, δεν ήταν δηλαδή για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προσφορών. Σε ό,τι με αφορά δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία απολύτως εμπλοκή του ονόματος μου στην υπόθεση και είμαι βέβαιος ότι κανένα στοιχείο δεν υπάρχει περί του αντιθέτου».

Πηγή: Ελευθεροτυπία