«Το Αφγανιστάν μεταφέρθηκε στις γειτονιές μας», τόνισε ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την μελέτη του μεταναστευτικού για τα προβλήματα του Αγίου Παντελεήμονα, ο πρόεδρος της «Επιτροπής Κατοίκων» της περιοχής Σπύρος Γιαννάτος, μεταφέροντας παράλληλα στους βουλευτές την «απαίτηση για βοήθεια των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα».

Ads

Ο επικεφαλής της «Επιτροπής Κατοίκων» του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάτο «αριθμεί 3.500 μέλη, εκ των οποίων οι 564 είναι Πολωνοί, Ρουμάνοι Βούλγαροι και άνθρωποι άλλων εθνοτήτων», ανέφερε πως το κράτος και τα κόμματα δεν προσφέρουν βοήθεια. «Η κατάσταση, όμως, παραμένει ανεξέλεγκτη κι οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν μπορούν ούτε να την ανεχτούν, αλλά ούτε και να την αντέξουν πια, απαιτούν βοήθεια και ζητούν να ισχύσουν οι νόμοι».

«Το Αφγανιστάν μεταφέρθηκε στις γειτονιές μας», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια «εμπόλεμη» καθημερινότητα, κατά την οποία μετά τις 21:00 το βράδυ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, ενώ οι ηλικιωμένοι δεν τολμούν να ξεμυτίσουν ασυνόδευτοι, ούτε καν για να πάνε να πάρουν την σύνταξή τους, μετά τα κρούσματα ξυλοδαρμού και κλοπών που έχουν υποστεί πολλοί.

Ακόμη ο κ. Γιαννάτος είπε ότι έσβησε κι η εμπορική ζωή της περιοχής, αφού κάποτε υπήρχαν 70 καταστήματα Ελλήνων ιδιοκτητών και σήμερα μόνον πέντε, ενώ λειτουργούν από αλλοδαπούς μαγαζιά, χωρίς ταμειακές μηχανές και χωρίς άδειες.

Ads

Σημειώνεται πως η παρουσία του κ. Γιαννάτου στη Βουλή προκάλεσε την αντίδραση μεταναστευτικών οργανώσεων, που ζήτησαν την ακύρωση της συνεδρίασης, θέτοντας ζήτημα «ξενοφοβικής εκτράχυνσης της δημόσιας συζήτησης και των θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται».