Να λάβει δράση αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, καθώς εντόπισε «σημάδια αποχριστιανοποίησης» στα σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, ούτε λίγο-ούτε πολύ οι μητροπολίτες αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής για θέματα Παιδείας, προκειμένου να συντάξει πόρισμα σχετικά και να το αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας.

Ads

Στην προχθεσινή της Συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος, εκτός από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, συζήτησε γενικότερα τα της οικονομικής κρίσης και αποφάνθηκε ότι αποτελεί καρπό της «ηθικής και πνευματικής κρίσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Επί τούτου, ορισμένοι μητροπολίτες έφεραν ως παράδειγμα τα σχολικά βιβλία, όπου γίνονται «αρνητικά σχόλια» για την Εκκλησία – χωρίς βέβαια να θίγεται το κατά πόσον είναι αληθή ή μη.

Έτσι, οι «ιεροί» άνδρες της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας, αποφάνθηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο στα εγχειρίδια των θρησκευτικών, αλλά και σε αυτά της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας.

«Ολα όσα συμβαίνουν είναι διότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης. Η οποία ηθική κρίση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει παιδεία» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και προειδοποίησε πως «Η κυβέρνηση γκρεμίζει το υπόβαθρο της παιδείας, διότι δεν έχει μέσα τα Θρησκευτικά και την Ιστορία της πατρίδας μας».

Ads

«Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο», απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόθεση της Εκκλησίας. Η υπουργός Παιδείας έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή νομίζω ότι είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε στην ανάγκη όχι μόνο της επένδυσης, αλλά και της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του Δημόσιου Τεχνολογικού Ιδρύματος, που είναι η βάση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα», τόνισε η κ.Διαμαντοπούλου. «Αυτό που ζήτησα και νομίζω ότι είναι αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός είναι ο διάλογος και για τη Δημόσια Παιδεία να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ένα πράγμα: ό,τι κάνουμε δεν πρέπει να είναι σε βάρος των παιδιών, είτε είναι στο σχολείο, είτε είναι στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ».


Δάνειο για αγορά μετοχών της ΕΤ

Με δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους 26 εκατ. ευρώ συμμετέχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η Ιεραρχία έλαβε την απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση χωρίς αντιπαραθέσεις και επέμεινε στην ανάγκη δανειοδοτήσεως αφού όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία τα έσοδά της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σταδιακά μειώνονται.

Οπως επισήμανε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, «η τιμή εκδόσεως της μετοχής είναι αρκετά ελκυστική, η Εκκλησία δεν πρέπει να απολέσει την δεσπόζουσα θέσιν που κατέχει εις την μετοχικήν σύνθεση».

Αγωνία για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς Χριστόδουλου

Εκτός αυτού, οι ιεράρχες ήρθαν χθες σε σύγκρουση με αφορμή δηλώσεις του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι «θέλετε να καταργήσετε µε κάθε τρόπο το έργο του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», με αφορμή κατάργηση ή συγχώνευση συνοδικών επιτροπών. Δριμεία ήταν η αντίδραση του κ. Ιερώνυμου προς τον κ. Δανιήλ: «Παρεκτρέπεστε. Τίµησα και τιµώ τον προκάτοχό µου και το έργο του. Σεβάστηκα και σέβοµαι τη µνήµη του και όσα προσέφερε στην Εκκλησία. Μακάρι τον σεβασµό που επέδειξα και επιδεικνύω προς τον προκάτοχό µου να τον επεδείκνυαν και κάποια από τα πνευµατικά του παιδιά και τα πρόσωπα που έλεγαν ότι αποτελούν το περιβάλλον του».