«Χρειάζεται και μυαλό» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου του Βήματος της Κυριακής μέσω του οποίου ασκείται κριτική στο «success story» της κυβέρνησης, ενώ σε άλλο άρθρο γίνεται αναφορά στα «συννεφάκια» στη σχέση του Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

 
«Καθώς κυλούν οι ημέρες και οι “μεγάλες επενδύσεις” που “θα σώσουν τη χώρα” μοιάζουν αμφίβολες προσδοκίες, καιρός είναι να πούμε τα πράγμα με το όνομά τους», αναφέρεται στο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη. «Οι μεγάλοι επενδυτές, ούτε πολλοί είναι ούτε εύκολοι» τονίζει και συνεχίζει:
 
«Ας υποθέσουμε ότι είναι δέκα οι πιθανοί επενδυτές, ότι έρχονται στην Ελλάδα (παρά τη μόνιμη δυσπιστία που έχουν οι ξένοι προς τον κυβερνητικό μηχανισμό μας) και προχωρούν στην εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων τους. Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν; Αν θεωρήσουμε ότι κάθε ξένη επένδυση θα δώσει εργασία σε χίλια άτομα, τότε προκύπτει πως θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι όμως στη χώρα μας φθάνουν το ενάμιση εκατομμύριο…»
 
«Και οι μεν κληρονομικώ δίκαιω “κυβερνήσαντες” τη χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν το δικαιολογητικό της βαθύτατης άγνοιας. Και μιλούσαν για Ανάπτυξη – εννοώντας το “πλάτεμα και το βάθεμα” της… δημοκρατίας. Οι Άλλοι; Είναι φανερό ότι και η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα όρια της εντίμου αποτυχίας. Η χρηστή διοίκηση του κράτους και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται και μυαλό. Και πέραν τούτου χρειάζεται εκτός της φαντασίας και οργάνωση», αναφέρει μεταξύ άλλων.
 
Την ίδια στιγμή σε άλλο άρθρο της εφημερίδας γίνεται λόγος για «συννεφα στη σχέση Σαμαρά και Μέρκελ». Αφορμή αποτέλεσε το «νεύμα της Μέρκελ» προς τον πρωθυπουργό στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στο Βερολίνο με το οποίο τον κάλεσε να πλησιάσει ώστε στην «οικογενειακή φωτογραφία» να είναι κοντά της.
 
«Για τους αδαείς έδειξε κολακευτικό για τον Αντώνη Σαμαρά, στον ίδιο όμως δεν άρεσε καθόλου και εξυπηρετούσε πολιτικά μόνο την Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει και σημειώνει πως «τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί στις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου και είναι πλέον ορατά προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση».
 
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο δεν απέδωσε τίποτα άλλο από ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο […] Το ίδιο συνέβη και με την ταυτόχρονη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, η οποία πέραν ορισμένων τυπικών φιλοφρονήσεων δεν απέδωσε τίποτα σημαντικό. Όλες οι ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου εναποτίθενται τώρα στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου».
 
«Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει την τελευταία περίοδο να έχει απελπιστεί από το Βερολίνο και για το λόγο αυτό δεν επιδίωξε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Μέρκελ […] Αλλά και η γερμανική ηγεσία δηλώνει απογοητευμένη από την Ελλάδα παρ’ ότι αναγνωρίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί φιλότιμα να ανατάξει τη χώρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται «να επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει σταθερότητα, δεν έχει αποκτήσει αξιοπιστία και συνεπώς δεν μπορεί ακόμα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη».