Την πρώτη επίσημη απάντηση στις αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα δίνει η Γερμανία μέσω του υπουργού Οικονομικών της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί τους Έλληνες να μην αποπροσανατολίζονται από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως το ζήτημα των αποζημιώσεων «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό». «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη», απαντά στις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ads

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην Neue Osnabruecker Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
 
«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία.
 
Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», τονίζει στην εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν την πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Απάντηση Αβραμόπουλου
 
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».
 
Αναφέρει επίσης ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».
 
Τέλος προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».
 
Ανοιχτό το θέμα

Παράλληλα, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων».

Ads

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων» σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Παπαδημούλης: Προκλητικός ο Σόιμπλε
 
Η σπουδή του κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και νομικά αθεμελίωτη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στον Real FM, αναμένει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση αυτή, «αν θέλει να πιστέψουμε ότι τον σχετικό φάκελο που έχει ετοιμάσει και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει για το ζήτημα τις εννοεί πραγματικά και θα τις κάνει πράξη».
 
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά τον συγκεκριμένο φάκελο ως απόρρητο, επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο, όπως επεσήμανε, τον δημοσιεύει το Spiegel, αλλά δεν το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ανιστόρητος και αγνώμων ο Σόιμπλε» λέει ο Μανώλης Γλέζος
 
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός από «ηγεμόνας» των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις «μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου».
 
Ο κ. Γλέζος αναφέρει ακόμη πως ο κ. Σόιμπλε είναι «αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;».
 
«Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε» καταλήγει.

Αντίδραση και από ΑΝΕΛ
 
Ο κ. Σόιμπλε ας ετοιμάζεται για την εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαρίας. «Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μαριάς.

Καμμένος: Άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των γερμανικών αποζημιώσεων

Tagesspiegel: Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις αποζημιώσεις
 
Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Tagesspiegel υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ενώπιον διλήμματος όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις.
 
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε».
 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα του Βερολίνου συνεχίζει: «Η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν. Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα».
 
«Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος», καταλήγει το δημοσίευμα.