Συνεχίζεται η κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας που ξεκίνησαν χθες συμβασιούχοι, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσληψη 570 συμβασιούχων τη στιγμή που οι ίδιοι παραμένουν άνεργοι. Οι συμβασιούχοι συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης, ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ κήρυξε για αύριο παναττική στάση εργασίας για το προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από τις 11.00 έως τις 15.00.

Ads


Το Σωματείο των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων,
ύστερα από τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης του δημαρχείου. Επιπλέον, ο ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε για αύριο 4ωρη παναττική στάση εργασίας για όλο το προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για τις 11.30 προγραμματίζεται πορεία από το δημαρχείο μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα της πρόσληψης 570 εργαζόμενων στον δήμο, μέσω ΑΣΕΠ. Οι περισσότεροι από τους 2.500 συμβασιούχους του δήμου αντιδρούν, καθώς δεν προβλέπεται αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και επομένως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Καμίνης: Δεν νομοθετώ εγώ

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης απαντώντας στους συμβασιούχους τόνισε ότι: «Δεν νομοθετώ εγώ». Μιλώντας στο Mega ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν ευθύνεται για το θέμα των συμβασιούχων και ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανανεώσει συμβάσεις που έχουν λήξει. Έστρεψε, μάλιστα, τα βέλη του κατά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκου, κατηγορώντας τον ότι «πρωτοστατεί στην όλη διαδικασία».

Ads

Ο κ. Καμίνης, με άλλες δηλώσεις του στο Σκάι, χαρακτήρισε «σκλαβοπάζαρο» το εργασιακό καθεστώς με τα μπλοκάκια και δεσμεύτηκε να πιέσει για να αυξηθεί η μοριοδότησή των συμβασιούχων που μένουν εκτός. Όπως είπε, η μοριοδότηση είναι θέμα νομοθέτη, αλλά ο ίδιος θα σταθεί δίπλα τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογράμμισε ωστόσο, ότι ως δήμαρχος πρέπει να κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό, για να είναι σίγουρος ότι η Αθήνα δε θα γεμίσει σκουπίδια. Πάντως σημείωσε ότι όσο δεν έχει ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς των εργαζομένων και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, δεν πρόκειται να προκηρύξει τις θέσεις. Επιπλέον ο δήμαρχος της Αθήνας ανακοίνωσε αργότερα σήμερα ότι αύριο Τετάρτη στις 10:30 θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δήμο στην οποία θα παρίσταται και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Μιλώντας στον Βήμα 99.5 μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων δήλωσε: «Κινδυνεύουν να απολυθούν 2.500 υπάλληλοι, λόγω Μνημονίου». Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στο να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι, χωρίς να δοθεί προτεραιότητα στους συναδέλφους που δουλεύουν ήδη για 8 χρόνια.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συμβασιούχων εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση (παράταξη του ΚΚΕ) , η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επεσήμαναν ότι στηρίζουν την απόφασή τους για κατάληψη του Δημαρχείου μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην αποσύρει την προκήρυξη νέων θέσεων συμβασιούχων τη στιγμή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Π. Κωνσταντίνου.

Αίτημα όλων των εργαζόμενων του Δήμου Αθηναίων, όπως σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία του Δήμου, είναι η απόσυρση του θέματος της πρόσληψης νέων συμβασιούχων , η παραμονή των υπαρχόντων συμβασιούχων στην εργασία, η παρέμβαση στην κυβέρνηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει την τακτοποίηση των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων.

Χθες οι συμβασιούχοι εισέπραξαν και νέα άρνηση από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο αίτημα για ρύθμιση με την οποία θα πριμοδοτούνται έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επέμεινε να παραμείνει το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να αναβληθεί η συνεδρίαση. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι συμβασιούχοι προχώρησαν στην κατάληψη, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στο αίτημα των συμβασιούχων για την απόσυρση του θέματος.

«Είμαστε 2.000 άτομα που εργαζόμαστε με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων. Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση από τη μία ζητεί εργαζομένους με προϋπηρεσία και εξειδικευμένο προσωπικό και από την άλλη πριμοδοτεί τους ανέργους», καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι.