Ads

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε, τα ξημερώματα της Κυριακής, στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής.
 

Τις έρευνες έχει αναλάβει από την προηγούμενη Δευτέρα η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο της κρατικής ασφάλειας.
 
Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τα ευρήματα που συλλέχθηκαν στη δασική έκταση των Σκουριών, καθώς και το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο εργοτάξιο.

null

Ads

 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν καρέ – καρέ το βίντεο όπου διακρίνεται ομάδα κουκουλοφόρων να προβαίνει σε καταστροφές, να πυρπολεί ένα κοντέινερ και να ακινητοποιεί δύο υπαλλήλους ασφαλείας του εργοταξίου.
 
Παράλληλα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκονται ευρήματα τόσο από το σημείο της επίθεσης όσο κι από τη δασική έκταση όπου κινήθηκαν οι δράστες. Πέρα από βόμβες μολότοφ που δεν εξερράγησαν, περισυνελέγησαν και εξετάζονται πυρσοί, μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων και μία χειρουργική μάσκα.
 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει μία σύλληψη. Πρόκειται για 54χρονο μηχανικό, μέλος των επιτροπών αγώνα εναντίον των μεταλλείων, ο οποίος φέρεται ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης.
 
Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η εισαγγελέας Χαλκιδικής επέστρεψε τη δικογραφία στις αστυνομικές αρχές για να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
 
Παράλληλα, έγιναν πάνω από 30 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι- μετά την εξέτασή τους – αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.
 
Εν τω μεταξύ, οδηγός φορτηγού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση την Τρίτη το πρωί, την ώρα που εκινείτο με το όχημά του στην επαρχιακή οδό Ολυμπιάδος – Στρατωνίου. Σύμφωνα με την καταγγελία, λίγο έξω από το Στρατώνι, άγνωστοι που επέβαιναν σε αγροτικό αυτοκίνητο και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, πέταξαν αντικείμενα εναντίον του φορτηγού, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το παρμπρίζ του οχήματος, ενώ ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

ΔΗΜΑΡ: Επικίνδυνη η επίθεση στις Σκουριές
 
«Τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής αποτελούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Η εγκληματική επιδρομή κουκουλοφόρων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού είναι πράξη πρωτοφανής, αλλά και ανησυχητική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ.
 
Η Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνει: «Ανεξάρτητα από τις απόψεις και τις διεκδικήσεις των πολιτών για την υπόθεση του χρυσού στη Χαλκιδική, η επίλυση των όποιων διαφορών δεν μπορεί να γίνει με όρους ‘παραστρατιωτικών επιχειρήσεων’, βίαιης αντιμετώπισης εργαζομένων και καταστροφών. Τέτοιες ενέργειες αντικειμενικά υπομονεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά απέναντι σε όλες τις πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται».