Συνδικαλιστές – εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ θεωρείται πως είναι τελικά οι κουκουλοφόροι που εμφανίζονται σε βίντεο να συνομιλούν με τα ΜΑΤ και στη συνέχεια να φυγαδεύονται προς το κτίριο της Βουλής κατά τη διάρκεια των χθεσινών θλιβερών επεισοδίων. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση, ενώ ηΑστυνομία, με σημερινή ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως οι κουκουλοφόροι και ροπαλοφόροι με τους οποίους συνομιλούν οι άνδρες των ΜΑΤ, μπροστά από τη Βουλή, είναι «εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ» που εγκλωβίστηκαν από αγνώστους και χρειάστηκαν τη βοήθεια των ΜΑΤ …

Ads

‘Εγγραφο για τη διαβίβαση βίντεο που προβλήθηκε χθες απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου. Η εισαγγελέας ζητά από τον τηλεοπτικό σταθμό το παραπάνω βίντεο που προέβαλε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Δύο από τα άτομα που συνομιλούσαν με τους αστυνομικούς στο βίντεο της σύλληψης του αντιδικτατορικού αγωνιστή, στελέχους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σήφη Καυκαλά, ήταν πρώην συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, που είχαν εμπλακεί σε επεισόδιο με μέλη αριστερών οργανώσεων, είπε στον ΣΚΑΪ ο ΓΓ του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρος Κομίνης.

Σημείωσε ότι περίπου 15 μέλη της ΕΘΕΛ είχαν εγκλωβιστεί σε μία στοά και τους βοήθησαν τα ΜΑΤ να βγουν, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στους δύο άνδρες που φορούν ένα άσπρο μπλουζάκι και ένα μπλε και τόνισε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα του ατόμου που εμφανίζεται με καλυμμένο το πρόσωπό του, χωρίς να φορά μπλούζα, να κρατά ένα λοστό και να μιλά με αστυνομικούς.

Ads

Την εκδοχή αυτή για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων επιβεβαίωσε και στην κρατική τηλεόραση άλλοι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές των εν λόγω ατόμων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ Μιχάλης Λιάγουρης, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε πως οι δύο από εκείνους που συνομιλούν με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ «είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με ανεξέλεγκτη, ακραία συμπεριφορά».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ Απόστολος Κασιμέρης επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον κάποιοι εκ των πέντε είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι πέντε είχαν δεχθεί επίθεση αντιεξουσιαστών, κάποιοι είχαν τραυματιστεί και προσέγγισαν τους άνδρες των ΜΑΤ για προστασία.

Εξαιτίας των νέων δεδομένων, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης με εντολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.), ζήτησε την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία με την κίνηση άμεσης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων σε βάρος των τυχόν υπαιτίων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, Μιχάλης Λιαγούρης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τις καταγγελίες που είχε κάνει νωρίτερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, για κουκουλοφόρους που φέρονται να είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Λιαγούρης ο ένας από αυτούς ήταν και μέλος του ΔΣ των εργαζομένων, αλλά πριν από μερικούς μήνες απομακρύνθηκε γιατί είχε περίεργη συμπεριφορά και πολλές φορές διατύπωνε ακραίες απόψεις. Μάλιστα αρθρογραφούσε σε ένα περιοδικό, το “Απολλώνιο Φως”. Ο κ. Λιαγούρης δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, λέγοντας ότι αυτό είναι έργο της αστυνομίας.

Ερωτηθείς για τα όσα έχουν καταγραφεί στο βίντεο, ο αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Νίκος Καραδήμας, δήλωσε στο Μega: «Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Ας αλλάξουν τους επικεφαλής των ΜΑΤ».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το επίμαχο βίντεο

Ανακοίνωση εξέδωσε και σήμερα η Ελληνική Αστυνομία για το επίμαχο βίντεο, όπου υποστηρίζει πως οι κουκουλοφόροι και ροπαλοφόροι με τους οποίους συνομιλούν οι άνδρες των ΜΑΤ, μπροστά από τη Βουλή, είναι «εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ» που εγκλωβίστηκαν εντός στοάς και χρειάστηκαν τη βοήθεια των ΜΑΤ …

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Συνέχεια χθεσινής Ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε χθες (29-06-2011) σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ανακοινώνεται ότι από την έρευνα που διατάχθηκε για το θέμα αυτό, προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Τα άτομα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτική περιβολή είναι ιδιώτες, εργαζόμενοι της Ε.ΘΕ.Λ., οι οποίοι την Τρίτη το μεσημέρι (28-06-2011) συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων.
• Ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό αλλά και οι ίδιοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος).
• Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν. Η σχετική έρευνα συνεχίζεται.

«Τι είναι η Βουλή; Ορμητήριο και άσυλο παρακρατικών;»

«Τι είναι η Βουλή; Ορμητήριο και άσυλο παρακρατικών;» έτσι ξεκίνησε τη σημερινή του ομιλία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ίδιο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας χθες βράδυ.

Ο Δ. Παπαδημούλης, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που στόχο είχε να «χτυπηθεί το μαζικό κίνημα των Αγανακτισμένων», ενώ τόνισε πως: «Τα ντοκουμέντα μιλούν. Χθες το Alter έδειξε ομάδα κουκουλοφόρων να χαριεντίζεται και να συναλλάσσεται σε φιλικό στιλ με άνδρες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι εισέρχονται στο χώρο της Βουλής. Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες ότι ανήκουν στον χώρο των συγκοινωνιών και στη φασιστική άκροδεξια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε βίντεο που προβλήθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς: «Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν επίθεση σε μανάβικο. Χημικά σε ταβέρνες. Άσεμνες χειρονομίες σε γυναίκες. Που είναι ο κ. Παπουτσής; Από χθες έχουμε ζητήσει να έρθει ο λεγόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να μας πει για όλο αυτό το όργιο».

Υπενθυμίζεται πως χθες αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση στη Βουλή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βίαια γεγονότα.

Ευθύνες Παπουτσή βλέπει η ΝΔ

Για «αυταπόδεικτες και τεράστιες ευθύνες» του Χρήστου Παπουτσή έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. Ο Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν είχε σχέδιο, παρόλα αυτά δεν έκανε κριτική στη στάση της Αστυνομίας, σημειώνοντας μόνο πως έγινε «αλόγιστη χρήση χημικών που μετέτρεψαν το κέντρο της πρωτεύουσας σε κόλαση».

Σκανδαλίδης: Ήρθε στην επιφάνεια ένα παλιό πρόβλημα…

O υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με αφορμή το νέο βίντεο συνεργασίας ΜΑΤ με κουκουλοφόρους, με δηλώσεις του την Πέμπτη στο Σκάι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας παρακρατικών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, λέγοντας πως εάν πράγματι υπάρχει τέτοιος μηχανισμός τότε θα πρέπει να εξαρθρωθεί.

Ο κ.Σκανδαλίδης κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια και τα βίντεο που δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ να περιθάλπουν και να φυγαδεύουν κουκουλοφόρους μπροστά από τη Βουλή, είπε πως «η χθεσινή ημέρα έβγαλε στην επιφάνεια ένα παλιό πρόβλημα».

«Το ερώτημα είναι αν πράγματι η αστυνομία έχει ένα δίκτυο ανθρώπων που χρησιμοποιεί στις διαδηλώσεις. Αν πράγματι υπάρχει πράγματι τότε πρέπει να εξαρθρωθεί…το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνοντας ωστόσο τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο,το αστυνομικό εγχείρημα δυσχεραίνεται καθώς από τη μια τίθεται το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας και της έκφρασης, η προστασία της περιουσίας και η καταστολή της πραγματικής βίας.

Χαρακτήρισε δε, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ως άνθρωπο με δημοκρατική παράδοση και ευαισθησία και εκτίμησε ότι θα πράξει τα δέοντα.