Έκτακτη συνάντηση στο Λουξεµβούργο µε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει αύριο το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Επί τάπητος η διασφάλιση της 5ης δόσης αλλά τη νέα δανειοδότηση της χώρας για το 2012. Για τους ίδιους λόγους ο κ. Παπανδρέου έχει επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ εντείνει, σύμφωνα με πληροφορίες και τις επαφές του στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «γκρίζα περιοχή» στις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τον φορέα που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για τις προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Ads
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου µεταβαίνει στο Λουξεµβούργο και θα παρουσιάσει στον επικεφαλής του Eurogroup τις βασικές αρχές του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015. Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Μαξίμου να δώσει διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος και να κάνει προσπάθεια αποκατάστασης το κλίμα εμπιστοσύνης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Η συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ κρίθηκε εκ των πραγµάτων επιβεβληµένη. Σύμφωνα με τα «Νέα»η ηγεσία της Ευρώπης φαίνεται τώρα να υιοθετεί τις εκτιµήσεις της πρόσφατης Συνόδου του G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας, σύµφωνα µε τις οποίες τυχόν πτώση της Ελλάδας θα µπορούσε να προκαλέσει συστηµική κρίση παγκόσµιας εµβέλειας μεγαλύτερη από αυτή που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Εν τω μεταξύ, μετά τις εμπλοκές που προέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να έρθει στο υπουργικό την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δοκιμαστεί αναφορικά με την εσωτερική του ενότητα καθώς το πρόγραμμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση με διευρυµένη σύνθεση του ΚΤΕ Οικονοµίας και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
FT: «Γκρίζα περιοχή» ο φορέας των αποκρατικοποιήσεων
Πρωτοφανές χαρακτηρίζουν σε δημοσίευμα τους, την Πέμπτη, οι Financial Times το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που χρειάσθηκε προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συντάξει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης του φετινού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρεται επιπλέον στην απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες στο Caa1, εστιάζοντας στο ότι ο οίκος θεωρεί ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι η ελληνική οικονομία να μην μπορέσει να σταθεροποιήσει την δημοσιονομική της θέσης χωρίς αναδιάρθρωση χρέους. Παράλληλα κάνει λόγο για «γκρίζα περιοχή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που αφορά στην δομή του οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για τις προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μεταστροφή της ΕΚΤ η οποία πλέον φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ενθάρρυνσης των τραπεζών να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της χώρας. Σημειώνει πάντως ότι παρά την στήριξη από την ΕΚΤ παραμένει ασαφές το πως θα λειτουργήσει στην πράξη ένα σχέδιο μετακύλισης, καθώς θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα στις ιδιωτικές τράπεζες να επανεπενδύσουν κεφάλαια σε ελληνικά ομόλογα. «Μια μετακύλιση θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η έγκριση του Βερολίνου, όπου οι πολιτικοί ζητούν να παίξει ο ιδιωτικός κλάδος ρόλο στην βοήθεια της Ελλάδας» υποστηρίζεται το δημοσίευμα.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οι Financial Times σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας χρειάστηκε το πρωτοφανές διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων συνομιλιών για να σχεδιαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης του φετινού προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Υπογραμμίζει δε, πως η διαπραγμάτευση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει η διευθέτηση μιας «γκρίζας περιοχής» που αφορά στην δομή του οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >