Χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ άρχισε σήμερα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με το θέμα των απολύσεων και αποζημιώσεων να κυριαρχούν στα όσα θα τεθούν στο τραπέζι. Ο υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή τους με τις εργοδοτικές οργανώσεις προανήγγειλε αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο, και σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ζητήσουν αύριο οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ συμφώνησαν για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων επί της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εντός του Ιουνίου.

Ads

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ορίου απολύσεων από 2 σε 4% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους, ενώ υπό συζήτηση τελεί το ζήτημα των αποζημιώσεων που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς, με τη λύση της διατήρησης του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά της χορήγησης του σε 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή να φαίνεται να υπερτερεί. Υπό κατάργηση είναι και το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Πάντως η ΕΣΕΕ, σε υπόμνημα που κατέθεσε ο πρόδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης στον υπουργό Εργασίας σχετικά με τα όσα προτείνει η τρόικα , υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ορίου απολύσεων πρέπει να επιτραπεί μόνο για τις μεγάλες και προβληματικές επιχειρήσεις και μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι «δυστυχώς, όμως, το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της “Τρόικας” έχει γίνει νόμος του Κράτους και επιβάλλει φτηνότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και επικίνδυνες ανατροπές στον εργασιακό χώρο, επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ΕΓΣΣΕ και να την αντικαταστήσει με υπουργική απόφαση».

«Εμείς είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις θέσεις μας, για να επεξεργαστούμε και για να συζητήσουμε τρόπους εφαρμογής των “εντολών” και ερμηνείας των “οδηγιών” του Μνημονίου, ώστε να καταλήξουμε σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Μνημόνιο να γίνει “Μνημόσυνο” της ΕΓΣΣΕ και της εργασιακής ειρήνης στη χώρας μας».

Ads

Την άμεση εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, που ζητούσε η ΓΣΕΕ προκειμένου να υπογραφεί Σύμβαση και να μην καταργηθεί, από την 1η Ιουλίου, ο κατώτατος μισθός για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποδέχθηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Ο Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ, σε συνεννόηση με τους προέδρους του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο, καλεί τη ΓΣΕΕ να ορίσει την ημερομηνία εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα γίνουν σε ιδιαίτερα αρνητικό για τα συνδικάτα κλίμα, αφού το Μνημόνιο δεν επιτρέπει ονομαστικές αυξήσεις. Βέβαια, σύμφωνα με ερμηνείες νομικών, το Μνημόνιο δεν απαγορεύει τη χορήγηση επιδόματος, αντί αύξησης στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Τις διαπραγματεύσεις θα δυσχεράνει επίσης το γεγονός ότι, σε εφαρμογή του Μνημονίου, ο υπουργός Εργασίας θα εκδώσει ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη της ΓΣΕΕ, αποφάσεις που θα αλλάξουν άρδην το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων (χαμηλότερος κατώτατος μισθός για νέους, μακροχρόνια άνεργους και για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με το 80% του μισθού της ΕΓΣΣΕ, αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων ανά μήνα ομαδικών απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης των υπαλλήλων ώστε να μην υπάρχει διαφορά με τις κατά πολύ χαμηλότερες αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργατοτεχνίτες και κατάργηση της διαιτησίας αν δεν την αποδέχεται η εργοδοτική πλευρά).

Η ΓΣΕΕ από την μεριά της υπογραμμίζει ότι «είναι πρόκληση η παρέμβαση αυτή του υπουργού στις συλλογικές συμβάσεις και σε θέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις», άποψη την οποία θα υποστηρίξει και ο πρόεδρος της ΣΥνομοσπονδίας σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Ε.Ε. και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.

Πάντως, η ΓΣΕΕ, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου (ημέρα Σάββατο – 11 π.μ. – στην πλατεία Κοτζιά). Παράλληλα, προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις «βάσει των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό», προσανατολιζόμενοι σε -τουλάχιστον- 24ωρη γενική απεργία την εβδομάδα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου (πιθανολογείται στα μέσα Ιουνίου), και αρνούνται την πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στο διάλογο για το Εργασιακό. Συλλαλητήρια ανά την επικράτεια, με έμφαση την Αθήνα (6.30 μ.μ. – Ομόνοια), διοργανώνει την 1η Ιουνίου το ΠΑΜΕ. Στο μεταξύ, εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη 3/6 κήρυξαν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ.

Κατά του ασφαλιστικού και οι πρατηριούχοι

Κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «μπήκαμε σε ένα νέο κύκλο κατεδάφισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων». Σύμφωνα με την ΟΒΕ η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εντάσσει υποχρεωτικά τα αποθεματικά του επικουρικού ταμείου βενζινοπωλών σε έναν φορέα διαχείρισης, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατίθενται από ανεξέλεγκτο όργανο σε ανάγκες άσχετες με τους βενζινοπώλες, τα αποθεματικά στην ουσία δημεύονται, οι κύριες συντάξεις μειώνονται με την ουσιαστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και με το πάγωμα των συντάξεων για 3-5 χρόνια, και οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ καρατομούνται με το νέο ΛΑΦΚΑ, ανεξαρτήτως αν οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να πληρώνουν επί χρόνια υψηλότερα ασφάλιστρα με την υπόσχεση της μεγαλύτερης σύνταξης.