Η καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας απέκρυπτε συστηματικά την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μία επίσημη έκθεση. Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο από το 1975 έως το 2004, διατάχθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση και ρίχνει ευθύνες και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι υποβοηθούσαν στην συγκάλυψη.Η έκθεση πήρε ως “αντιπροσωπευτικό δείγμα” τις περιπτώσεις 320 παιδιών τα οποία κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς μέσα σε καθολικά σχολεία και ιδρύματα. Οι καταγγελίες αφορούν 46 ιερείς – 11 από αυτούς έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αγοριών που υφίσταντο κακοποίηση είναι πάνω από διπλάσιος σε σχέση με αυτό των κοριτσιών.

Ads

Η έκθεση ήρθε στην δημοσιότητα έξι μήνες έπειτα από την δημοσίευση μίας ανάλογης έκθεσης (έκθεση Ryan) για τα σχολεία που διοικούσε η εκκλησία. Εκείνη η έκθεση, πήρε ως δείγμα μαρτυρίες 2.000 ανθρώπων που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης – σεξουαλικής και άλλης – σε καθολικά ιδρύματα.

«Η ανησυχία της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου σε σχέση με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν να παραμείνουν κρυφές, να αποφευχθεί το σκάνδαλο και να προστατευθεί η φήμη και η περιουσία της εκκλησίας», αναφέρει η έκθεση

Κάποιοι ιερείς αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά ένας παραδέχθηκε ότι έχει κακοποιήσει πάνω από 100 παιδιά, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι κακοποιούσε παιδιά κάθε δεκαπενθήμερο επί πάνω από 25 χρόνια.

Ads

Επίσης, η έκθεση αποκάλυψε ότι τέσσερις αρχιεπίσκοποι οι οποίοι έχουν αποβιώσει, δεν ενημέρωσαν την αστυνομία ότι γνώριζαν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήδη από την δεκαετία του 1960.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Μάρτιν Ντιαρμουίντ εξέφρασε τη “συγγνώμη, τη θλίψη και τη ντροπή του” μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.