Έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην ”δαιμονοποιεί” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι.

Ads

«Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα», δήλωσε ο Στρος-Καν.

«Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μπούτρος-Γκάλι υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του Στρος-Καν το ΔΝΤ έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών τις οποίες καλείται να διασώσει.

Ads

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε ότι έχει επιτακτική σημασία να εκπληρώσουν οι χώρες της ευρωζώνης τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας για τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Στην ερώτηση δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον αν η Γερμανία καθυστερεί μια ταχεία λύση στην ελληνική κρίση, ο υπουργός απάντησε ότι το Βερολίνο δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα σε υπουργικό επίπεδο και σημείωσε: «Κανείς δεν επικρίνει κανέναν».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μετέβη στην Ουάσινγκτον για την ετήσια εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ λόγω προβλημάτων υγείας.