Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό, με επίκεντρο το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Την εισήγηση για τις ρυθμίσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Τη συνεδρίαση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00 στη Βουλή, θα απασχολήσουν επίσης το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου για το οποίο θα ενημερώσει ο Κ. Σκανδαλίδης τα μέλη του συμβουλίου ενώ η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου θα παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων «πέρα από το πολιτικό κόστος». «Προχωρήσαμε σε διάλογο με τους φορείς και είμαστε πλέον στο σημείο να προχωρήσουμε με το άνοιγμα» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο μέρος του κειμένου του σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο επεξεργάστηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή που αναφέρονται στο μνημόνιο. Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Θα παρέχεται περιθώριο έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομερείς για το άνοιγμα του επαγγέλματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Στο ίδιο διάστημα τα υπουργεία θα καθορίζουν ποια επαγγέλματα δεν θα «ανοίξουν» εφόσον συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Αν δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα επαγγέλματα θα ανοίγουν αυτόματα. Τέλος, το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Ads

Σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν από σήμερα φαρμακοποιοί και δικηγόροι, πλην Αθηνών, σε απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει σήμερα για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Δημοσκόπηση παρήγγειλε το ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης για τα κλειστά επαγγέλματα ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία Metron Analysis. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η δημοσκόπηση θα γίνει με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα, 18 ετών και άνω, με απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφώνων του ΟΤΕ. Το δείγμα θα είναι αναλογικό της κατανομής του πληθυσμού έρευνας, ως προς περιφέρεια, φύλο και ηλικία.

Το κόστος της έρευνας ανέρχεται σε 8.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ Η εταιρεία πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει αποστείλει τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έναρξη των συνεντεύξεων.

Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ορίζεται, επίσης, ότι ευθύνες της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου, η δειγματοληψία, η διεξαγωγή των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η επεξεργασία και ο λογικός έλεγχος των ερευνητικών δεδομένων, η ανάλυση των δεδομένων και η παραγωγή της τελικής αναφοράς. Το υπουργείο θα έχει εγκρίνει εκ των προτέρων το ερωτηματολόγιο. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών.