Το υπουργείο Εργασίας επισκέπτονται σήμερα τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία αναμένεται να ζητήσουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των συντάξεων στον ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο τομέα και αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη. Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο συζητείται στη Βουλή, έκανε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος χθες. Μεταξύ άλλων, το ν/σ προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ και περικοπή των επικουρικών από το 2012, ενώ η προσαύξηση για την έκτη μέρα εργασίας τελικά πέφτει στο 30%, από την οποία υποχρέωση εξαιρούνται οι εποχικά απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, ρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ.

Ads

Η αποζημίωση για το Σάββατο ή Κυριακή από 100% του ημερομισθίου, που προβλεπόταν αρχικά, είχε μειωθεί στο 50% και τελικά έπεσε στο 30% ενώ εξαιρούνται εντελώς οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) σε πλήρη απασχόληση μετά από πάροδο τριών μηνών στον ίδιο εργοδότη, αρχικά αυξήθηκε στους έξι μήνες και τώρα στους εννέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από τον Νοέμβριο επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ, δηλαδή η παρακράτηση για τη χρηματοδότηση των ασθενών Ταμείων σε συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση από το 2018 ενιαίας βασικής σύνταξης με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία θα είναι χαμηλότερη των 360 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα. Το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης θα υπολογίζεται με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,9% έως 1,6% (από 2% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που παίρνει σήμερα με ένσημα 35 ετών.

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου, η συμμετοχή των τραπεζών στη σύναψη κλαδικών συμβάσεων μετατρέπεται από δικαίωμα σε υποχρέωση. Οι λοιποί εργοδότες δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν συλλογική σύμβαση. Σε περίπτωση μη ορισμού κοινού εκπροσώπου ή εκπροσώπων από τους εργοδότες ή άρνησης προσέλευσης στις διαπραγματεύσεις ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 1876/90» (περί προσφυγής στον ΟΜΕΔ».

Ads

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παροχή υπηρεσιών ή έργου (με μπλοκάκι) θα τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μετά τους εννέα μήνες συνεχούς απασχόλησης, αντί για τους έξι που είχε προταθεί αρχικά.

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις περιέχει σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας, οι οποίες επιβαρύνουν με 3,5 δισ. ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά όσον αφορά παραβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών. Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι υποχρεωτικά θα θεωρούνται, πριν εκτελεστούν, συνταγές άνω των 150 ευρώ τον μήνα ενώ με αποφάσεις των Δ.Σ. των Ταμείων θα καλύπτονται, επίσης, μικρότερα ποσά (από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί) για αναλώσιμα υλικά, μοσχεύματα, υλικά επεμβάσεων κ.ά.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε από τη Βουλή ότι κανένας εργαζόμενος στα stage που είναι σε εξέλιξη δεν θα χάσει τα χρήματα που πρέπει να του καταβληθούν. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη, ο κ. Κουτρουμάνης συμπλήρωσε πως υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση με την πληρωμή, αυτό όμως οφείλεται στην αδυναμία του ΟΑΕΔ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση την Πέμπτη του προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, με τους κοινωνικούς εταίρους, σημειώθηκε ότι ο Οργανισμός θα χρειαστεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 40 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας το Μάιο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί από τις 26 έως τις 30 Απριλίου με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προωθούμενες αλλαγές. Από το περιεχόμενο της ενημέρωσης και το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση θα εξαρτηθεί η αντίδραση της ΓΣΕΕ όσον αφορά την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης. Με δεδομένη την έντονη αντίδραση αναμένεται να κηρυχθεί απεργία στις αρχές Μαΐου.

Έντονες αντιδράσεις

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ζήτημα, «δημοσιονομικό δυναμίτη που επηρεάζει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», και επισήμανε την ανάγκη «άμεσης και καίριας παρέμβασης τώρα», όπως είπε, «για να διασώσουμε το σύστημα που είναι υπό κατάρρευση και αφετέρου για να βοηθηθεί το σύστημα διάσωσης της Ελλάδος».

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει σε σχετική ανακοίνωση την ανεξήγητη υποχώρηση του υπουργού Εργασίας στα παράλογα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως των μεγαλοξενοδόχων, και κάνει λογο για υπαναχώρηση παντελώς απαράδεκτη «σε ένα κλάδο όπου οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία και απασχολούνται χιλιάδες κακοπληρωμένοι σπουδαστές εκπαιδευόμενοι». «Την τελευταία στιγμή ο Υπουργός Εργασίας καταθέτει τροπολογίες που τον επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο κυρίως όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και την αμοιβή των εργαζομένων, όταν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως και το αντίστοιχο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση τα έχει εγκαταλείψει για να γραφτούν από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, στους οποίους προσφέρει «γη και ύδωρ», αναφέρει ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η φράση στο ν/σ που έδινε την εντύπωση ότι άφηνε «παράθυρο» για προσλήψεις συμβασιούχων εκτός ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Ύστερα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Λοβέρδος προέβη σε τροποποίηση ώστε -όπως είπε- να μη δίνει αφορμή για παρεξηγήσεις, και αφαίρεσε από το νομοσχέδιο τη φράση που έλεγε πως αν δεν υπάρξει έγκριση από το ΑΣΕΠ εντός 10ημέρου, «οι σχετικές διαδικασίες (των προσλήψεων) συνεχίζονται και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ».

Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας κατά Λοβέρδου: «Υιοθετείτε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική»