Νέο κύκλο συζητήσεων, αναλύσεων και σεναρίων περί ανασχηματισμού προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή για «δομικές αλλαγές» που θα γίνουν τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο. Η σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων αυτών και σε αυτό αναμένεται να συζητηθούν οι νέες περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ από το φετινό προϋπολογισμό που ζητά η τρόικα, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείονται και αναφορές στον ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Ads

Πληροφορίες των Μέσων κάνουν λόγο για αναταραχή στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή τις δηλώσεις Πεταλωτή. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρει πως μετά τις ανακοινώσεις πολλά στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία εξέφραζαν την απορία τους και την ενόχλησή τους για τον τρόπο κατά τον οποίο επιβεβαιώθηκε ένας ανασχηματισμός, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος του και με ορατό κίνδυνο την πλήρη παράλυση κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, στέλεχος του Μαξίμου σημείωσε χαρακτηριστικά: «ο Παπανδρέου έχει πει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί αυτή τη στιγμή με ζητήματα ανασχηματισμού και αλλαγών στην κυβέρνηση. Προέχει ο ορισμός υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εφόσον υπάρξουν ανάμεσά τους μέλη της κυβέρνησης,θα γίνουν αντικαταστάσεις».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φαίνεται να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ως προς το χρόνο του ανασχηματισμού. Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν πως υπάρχουν εκείνοι που ζητούν ανασχηματισμό «εδώ και τώρα να τελειώνουμε» και άλλοι ζητούν αλλαγές σε δεύτερο χρόνο. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται η φημολογία για ανασχηματισμό να τραβά σε βάθος χρόνου και οι δεύτεροι πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε αν δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πιθανό η ορκωμοσία του νέου σχήματος να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 ή στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει πως «Η αναπλήρωση υπουργών που πιθανόν να πάνε στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει να κάνει με τις μεγάλες δομικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε και στο υπουργικό σχήμα, επαναλαμβάνω, για να διαχωρίζουμε κάποια πράγματα. Αυτό που προέχει για εμάς είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Τα πρόσωπα δοκιμάστηκαν, δοκιμάζονται», ήδη τα σενάρια για το ποιος θα μετακινηθεί που δίνουν και παίρνουν.

Ads

Σύμφωνα με πλέον «διασταυρωμένη» πληροφορία «Καθημερινής», στις αναμενόμενες αλλαγές θα διαμορφωθεί ένα ολιγομελέστερο κυβερνητικό όργανο στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχει ένα νέος υπουργός Προεδρίας που προεξοφλείται σχεδόν ότι θα είναι ο Γ. Ραγκούσης. Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν θα εγκαταλείψει τα σημερινά του καθήκοντα -απομένει η ψήφιση του εκλογικού νόμου, ενώ θεωρείται βέβαιο 0-σημειώνει η εφημερίδα – ότι το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα ενισχυθεί με την παρουσία του κ. Π. Γερουλάνου που θα αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική, με τη συνδρομή των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Ρέππα, Ν. Αθανασάκη και Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Το ίδιο ρεπορτάζ θεωρεί άγνωστο αν κοντά στους στενούς συνεργάτες του θα παραμείνει ο κ. Χ. Παμπούκης, «ο οποίος πάντως θα μετέχει και στο νέο κυβερνητικό σχήμα». Σχετικά με την αντιπροεδρία, θεωρείται ότι δεν θα θιχτεί, ενώ πληροφορίες θέλουν την μετακίνηση της Λούκας Κατσέλη και την αντικατάστασή της από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής και επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να επαναφέρει στο Μαξίμου την ομάδα η οποία λειτούργησε στην Ιπποκράτους τον τελευταίο χρόνο της αντιπολίτευσης (δηλαδή τους Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνο, Δ. Ρέππα και ενδεχομένως έναν ή δύο υπουργούς ακόμα). Αυτή η ομάδα θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, πιθανότατα υπό έναν συντονιστή με αρμοδιότητα το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες των «Νέων», θέλουν το νέο υπουργικό σχήμα να συντονίζεται από έναν υπερυπουργό, πιθανότατα Προεδρίας, ο οποίος θα έχει ως έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου και κύρια ευθύνη την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα για το συγκεκριμένο αξίωμα πιθανολογείται ότι προορίζεται είτε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, είτε ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει πως κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες την περαιτέρω συγχώνευση ορισμένων υπουργείων ή ακόμη και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Ναυτιλίας και υφυπουργείου Εμπορίου που θα ελέγχει τις τιμές. Επιπλέον, σύμφωνα με «Τα Νέα»:

1. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατά προτίμηση το υπουργείο Οικονομίας.

2. Η κυβέρνηση χρειάζεται έναν συντονιστή που θα επιλύει με αμεσότητα προβλήματα που ανακύπτουν.

3. Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τη στήριξη ενός υφυπουργού για τα έσοδα.

4 Ο τομέας της Ναυτιλίας χρειάζεται ώθηση και ενδεχομένως να απαιτείται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείου.

5. Η ακρίβεια πλήττει τον μέσο Έλληνα, επομένως υπάρχει ανάγκη για έναν υφυπουργό Εμπορίου.

6. Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.

7. Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε να είναι υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων.

8. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα μπορούσε να κερδίσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.