Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων, στην οποία ο Γ. Παπανδρέου προσκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του. Η μαραθώνια συνάντηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Ads

Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατευθύνονται στο στάδιο της πόλης, όπου θα γίνει η τελετή των εγκαινίων. Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων και ακολούθως, αναμένεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμενόταν να κυριαρχήσει το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μία μέρα πριν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα» την παράνομη μετανάστευση και κάλεσε την Ε.Ε. να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα και την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., ανέφερε πως η απόφαση για κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δε στρέφεται κατά των τούρκων πολιτών. Ωστόσο ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα μετατοπιστεί το πρόβλημα αλλού.

Ads

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών. Ακόμα, χαρακτήρισε «ιστορικό» το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας, θα μιλήσουν στους Τούρκους πρέσβεις. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη σύνοδο στις 3 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία αποτελεί «παρένθεση» μίας περιοδείας ε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η οποία άρχισε την Πέμπτη από το Παρίσι και θα συνεχιστεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, την οποία οφείλει ανταποδοτικά στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, έχει μετατεθεί χρονικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.