Στον πρόεδρο της Βουλής κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Τέσσερις πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κληθούν σε απολογία. Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να χαρακτηρίζει «καταγέλαστη και κατάπτυστη» την πρόταση να παραπεμφθεί.

Ads

Στο αίτημα των βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και πρόταση για ενεργοποίηση του τριμελούς Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση της Προανακριτικής, όπως προβλέπεται με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ενεργοποίηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ανήκει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα της μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η νέα Σύνοδος της Βουλής και τυχόν ποινικά αδικήματα θα παραγραφούν αν δεν έχει αποφασιστεί η παραπομπή τυχόν εμπλεκομένων υπουργών, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι βουλευτές που αναμένεται να παραπεμφθούν είναι οι Τάσος Μαντέλης και Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τη Ν.Δ.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν πως για τον κ. Μαντέλη θα προτείνεται η ποινική δίωξη του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος για την προεκλογική «χορηγία» των 200.000 μάρκων που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, ενώ τα ίδια αδικήματα θα καταλογίζονται και για τον κ. Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων «PATRIOT».

Για τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Μαρκογιαννάκη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή τους για το αδίκημα της απιστίας, ως εποπτευόντων υπουργών ο πρώτος για τον ΟΤΕ και ο δεύτερος σχετικά με την παραλαβή του C4I.

Πάντως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις καθώς στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε το έργο της πριν από έξι μήνες γινόταν αναφορά σε ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται συνολικά 12 πολιτικά πρόσωπα.

Αντιδρούν οι πρώην υπουργοί

Κατά του κυβερνώντος κόμματος στρέφεται με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει «καταγέλαστη και κατάπτυστη» την πρόταση να παραπεμφθεί για την υπόθεση της Siemens. «Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημοσιονομική εξυγίανση» τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν «επιχείρηση κάθαρσης». Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος και προσθέτει:

«Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού».

«Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην «αρένα» που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι», καταλήγει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
«Ντρέπομαι και λυπάμαι που αφιέρωσα 30 ολόκληρα χρόνια σε αυτό που λέγεται πολιτική … Η αθλιότητα που θα προκύψει σύντομα γύρω από αυτή την ιστορία θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ντρέπονται για πολύ καιρό αυτοί οι οποίοι απεργάζονται αυτή την ιστορία», δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο ραδιοσταθμό Real FM.

«Από ό,τι πιθανολογώ, θα μου βάλουν κάποια πράγματα για τα οποία κατηγορούνται και άλλοι συνάδελφοι μου της ΝΔ. Αυτοί βγαίνουν απ΄έξω τώρα και παραμένω μόνο εγώ. Αλλά, άλλο είναι το θέμα… Το πόρισμα κατατέθηκε Ιανουάριο- γιατί έπρεπε να φτάσει Ιούλιος για να πάρουν αυτή την απόφαση; Γιατί θέλουν να με πάνε εν υποδικία σε εκλογές», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για συμψηφισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και μίλησε με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την επιτροπή: «Θα δείτε ότι αυτή η επιτροπή ήταν επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών, απατεώνων, αθλιοτήτων και στοχοποίησης των αθώων… Αυτή η επιτροπή ήταν μια επιτροπή ντροπής και από τώρα θα ακούσετε πολύ σκληρές εκφράσεις, μιλώ για πολιτική ατιμία, μιλώ για αθλιότητα, μιλώ για πολιτική αλητεία».

Σε άθλια προσπάθεια κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού απέδωσε και ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Siemens, τονίζοντας ταυτόχρονα πως εκείνα που του αποδίδονται δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Μίλησε μάλιστα για πολιτική στοχοποίηση και δίωξή του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε δήλωσή του τόνισε ότι τα όσα αναφέρονται για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή του ονόματός του δεν έχουν καμία βάση, παρά «συνιστούν καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στα πλαίσια μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού».

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι «προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν και να πετύχει έναν ανήθικο πολιτικό συμψηφισμό». «Η υπόθεση της Ζίμενς είναι ένα πράσινο σκάνδαλο», δήλωσε σήμερα ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή να το επαναφέρει στην επικαιρότητα, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά και άδικα οικονομικά μέτρα μία πολιτικής αδιέξοδης που διαλύει την οικονομία και την κοινωνία».

Η ΝΔ ζητά την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση ευθυνών εκεί που πραγματικά βρίσκονται, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συμβάλλει ώστε να πάψει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου ένα έχει να κάνει: να δεχθεί και να βάλει σε άμεση εφαρμογή την πρόταση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που έχει καταθέσει στην Βουλή για έλεγχο του “πόθεν έσχες” όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» και ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη.

«Προκλητικός συμψηφισμός. Επαναλαμβάνεται η βρώμικη συμμαχία συγκάλυψης που έγινε και στα υποβρύχια. Κανένα εν δυνάμει πολιτικό πρόσωπο δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε κανένα σκάνδαλο… Δικαιώνουν με αυτό τον τρόπο όσους τεντώνουν τις παλάμες προς το Κοινοβούλιο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

Έρευνα σε βάθος, προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς κομματικούς συμψηφισμούς ζητά, από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά για την υπόθεση Siemens με αφορμή την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό, καθιστούν επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση των κομμάτων για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους». Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της τιμωρίας παντός υπευθύνου, ενώ αξιώνει την αποζημίωση του Δημοσίου για τη ζημιά που υπέστη από τις παράνομες πράξεις, τόσο από τη Siemens όσο και από κάθε υπαίτιο.