Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τους αλευροβιομήχανους, οι οποίοι με δηλώσεις τους, ύστερα από τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τα σιτηρά, συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών. Την ίδια ώρα διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν σημειώνεται πρόβλημα επάρκειας, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες. Όσον αφορά στα μαλακά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για το ψωμί), η εγχώρια παραγωγή των οποίων καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών, εκτιμάται και πάλι ότι τα αποθέματα είναι επαρκή για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ήδη από σήμερα, οι αρτοποιοί έλαβαν από τους προμηθευτές τους τιμολόγια με ανατιμήσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, εμφανίστηκε κατηγορηματικός απέναντι στο ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα: «Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρεντερίκ Βενσέν, διαμήνυσε ότι το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, ύστερα από την πρόσφατη οικολογική καταστροφή, θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην ΕΕ. «Η ΕΕ εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόννους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», πρόσθεσε.

Ads

Στο μεταξύ, ο κ. Μικόλα Πρισιαζνιούκ, υπουργός Αγροτικής Πολιτικής της Ουκρανίας (μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο η οποία επίσης έχει πληγεί από τον καύσωνα), δήλωσε ότι η χώρα αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι οι αλευροβιομήχανοι χαρακτηρίζουν επιβεβλημένο να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους, γεγονός που θα οδηγήσει και στην άνοδο του κόστους για το ψωμί. Άλλωστε, από τον περασμένο Ιούνιο η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί κατά περίπου 80%.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το ΠΑΜΕ διοργανώνει την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομίας.