Την άφιξη κλιμακίου ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένει σήμερα, στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αποστολή των Ευρωπαίων επιτηρητών η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και ανάπτυξης (ΠΣΑ). Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων πριν το Ecofin της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ακολουθήσει τη γραμμή που θα επιβάλλει η Ευρώπη.

Ads

Το μικτό ευρωπαϊκό κλιμάκιο εποπτείας αναμένεται να αφιχθεί στη χώρα μας το βράδυ και να ξεκινήσει τους ελέγχους από αύριο το πρωί. Πρώτοι σταθμός αναμένεται να είναι το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Ευρωπαίοι επιτηρητές θα μεταβούν για συναντήσεις και στο υπουργείο Εργασίας. Στόχοι τους αφενός ο έλεγχος της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και η πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αφετέρου η πορεία εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Πριν το Ecofin τα επιπλέον μέτρα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων προσανατολισμένων στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πριν τη συνεδρίαση του Ecofin της 16ης Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλίσει το ότι η Κομισιόν δεν θα κρίνει τα ειλημμένα μέτρα ως ανεπαρκή προκειμένου να επιβάλλει στην Ελλάδα νέα σκληρότερη πολιτική. Με την Ευρώπη να πιέζει την Ελλάδα για κατάργηση του 14ου μισθού, η κυβέρνηση φέρεται να ρίχνει στο τραπέζι την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων, καθώς και την επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά, ενώ δεν αποκλείεται και η περαιτέρω περιστολή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων, σε ποσοστό μέχρι και 20%.

Ads

Oρόσημο για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα αποτελέσει η επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Olli Rehn στην Αθήνα, σε περίπου δύο εβδομάδες, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin, κατά την οποία η Ελλάδα θα κληθεί να περάσει το πρώτο «τεστ» για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Θ. Πάγκαλος: «Τα μέτρα είναι αρκετά»

Με δηλώσεις του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο» και για το λόγο αυτό επιλέγουν τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, την Ελλάδα, για να υπονομεύσουν το ευρώ. Στόχος, υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος, αποτελεί η αποσύνθεση της Ευρώπης, καθώς κάποιοι επιθυμούν να πάμε γρηγορότερα προς την πολιτική Ευρώπη.

Ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία «για όλους και για όλα» και επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και αν διαπιστωθεί η ποινική ευθύνη κάποιου, τότε θα πρέπει να πάει φυλακή.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του νόμου, η ισονομία, ώστε να υπάρχει μια ευνομούμενη κοινωνία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν καταργείται η μονιμότητα στο δημόσιο αλλά ορισμένες θέσεις μπορεί να περικοπούν.

Σε ερώτηση για την περικοπή του 14ου μισθού, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναφορικά με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι «τα μέτρα είναι αρκετά»

Προβόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα»

Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. «Ακόμα και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι – όπως αυτός της ανάπτυξης – η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Πρέπει να επιτύχουν. Και θα επιτύχουν. Είμαι σίγουρος για αυτό», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στις αγορές, δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει ομαλοποίηση της κατάστασης εν μία νυκτί», λέει ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση των αγορών στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.


Der Spiegel: Βοήθεια 20-25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Πακέτο στήριξης 20-25 δισ. ευρώ θα παράσχουν στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, έγραψε το Σάββατο το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Το Der Spiegel ανέφερε ότι το μερίδιο που θα προσφέρει η κάθε χώρα θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό κεφαλαίων που διατηρεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Der Spiegel επισημαίνει ότι όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα μοιραστούν το βάρος, με το γερμανικό μερίδιο να εκτιμάται στα 4-5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχειριστεί η κρατική τράπεζα. Οι όροι του σχεδίου στήριξης θα είναι αυστηροί και η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί μόνο εάν αυτοί πληρούνται.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Martin Kreienbaum δήλωσε «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Αβάσιμα χαρακτήρισε τα σενάρια που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι το σχετικό δημοσίευμα έχει διαψευστεί από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει «ούτε ένα ευρώ» σε οικονομική στήριξη και επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ, εφόσον χρειαστεί, να αναλάβει αποφασιστική δράση για τη στήριξη της Ελλάδας.

Για τις πληροφορίες που έχει ζητήσει η Επιτροπή από την Ελλάδα σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap, ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμη αποσταλεί καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν επικαλεστεί κωλύματα που δημιουργήθηκαν λόγω της απεργίας της προηγούμενης εβδομάδας.