Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες (2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Ads

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η «οδηγία 2005/36/ΕΚ αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και σε καμία περίπτωση την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών» και προσθέτει ότι: «όσον αφορά τα «Κολλέγια» – αυτά δεν μπορούν να παρέχουν κανενός είδους τίτλο εκπαίδευσης παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών».

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Μετά το 2013 την ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχουν επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ads

Ακόμα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν θα καθορίζει ο υπουργός Παιδείας, όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ, το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην Ελλάδα. Την ευθύνη αυτή θα έχουν τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα κρίνουν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος.