Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους μαθαίνουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αφού σήμερα αναρτώνται στα σχολεία οι βαθμολογίες των γραπτών τους. Από αύριο, Τετάρτη 7 Ιουλίου έως και τις 20 του μήνα ισχύει η περίοδος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, με τα οποία θα δηλώσουν τις επιλογές τους, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου.

Ads

Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα https://www.ypepth.gr/efarmoges/gel_vathm.php πληκτρολογώντας τον οχταψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους Ελληνικούς χαρακτήρες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009, αλλά ουσιαστικά, διαμορφώνονται βάσεις δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές, γεγονός που θα σημάνει μικρές αλλαγές στις βάσεις τους (πιθανότατα προς τα κάτω) και από την άλλη, αναμένεται πτώση των βάσεων στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα.

Η κατάργηση της βάσης του “10” θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη αύξηση των εισακτέων που θα ανέλθουν στους 12.000-14.000 και θα απορροφηθούν κυρίως από ΤΕΙ της περιφέρειας, τα οποία είχαν “αδειάσει”. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από το 2005, χρονιά κατά την οποία υπήρξε ο περιορισμός της βάσης του “10”. Τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (19% έναντι 18,33% για το έτος 2009) καθώς και στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5. (16,48% έναντι 15,7% το 2009).

Ads

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι, ένα στα τρία γραπτά ήταν κάτω από τη βάση και συγκεκριμένα, 210.114 γραπτά (37,09%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%). Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποψήφιοι που έγραψαν κατά μέσο όρο 4 (για ΤΕΙ) και 7 (για ΑΕΙ).

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές εξετάσεις αυξήθηκε κατά 5.000 άτομα. Πιθανή θεωρείται, επίσης, η επιλογή τμημάτων από τους υποψηφίους, που βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους ή κοντά σε αυτόν, γεγονός που θα οδηγήσει σε λιγότερα έξοδα, με βάση τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται για πολλές οικογένειες.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η εικόνα των βαθμολογικών επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις καταδεικνύει ότι ενός κακού προηγηθέντος μύρια έπονται”.

«Η κατάργηση της βάσης του 10 οδήγησε μέτριους μαθητές σε ελαστικοποίηση της προσπάθειάς τους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι έγραψαν κάτω από τη βάση. Παρατηρείται, έτσι το φαινόμενο, χιλιάδες γραπτά -σχεδόν 18.000 περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι- να έχουν αξιολογηθεί με μονοψήφιους βαθμούς, ενώ αναμένεται να εισαχθούν φέτος 14.000 υποψήφιοι πιο πολλοί, λόγω του ανοίγματος των θυρών» ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για υποβάθμιση των σπουδών, ενώ όπως σημείωσε, η πολιτική αυτή δίνει το «φιλί της ζωής» σε τμήματα που δεν έχουν σχέση με την αγορά εργασίας. «Πολλοί υποψήφιοι που εισάγονται με 3, 4 ή 5, είναι προφανές ότι στοχεύουν μόνο στη δυνατότητα αναβολής στράτευσης και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους αμέσως μετά την ΄΄εικονική΄΄ εγγραφή τους στις Σχολές. Είναι απορίας άξιον, πώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την ώρα που εφαρμόζει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, εξαγγέλλει… συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων» τόνισε η τομεάρχης της ΝΔ.