Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της εφημερίδας «Τα Νέα» και της εφημερίδας «Αυγή» με αφορμή δημοσίευμα της πρώτης, το οποίο αναπαράγοντας γερμανικό περιοδικό υποστήριζε ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα πριν από ένα μήνα στις ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκε από τον μεγαλοεπενδυτή, Τζόρτζ Σόρος. Η εφημερίδα «Αυγή» απάντησε στην κόντρα αυτή δημοσιεύοντας ονόματα στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά τα οποία συνεργάζονται και με τον Σόρος. Η διαμάχη πέρασε και από τους τίτλους των εφημερίδων και εντός του Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη, ότι χρηματοδοτείται από τον μεγάλο επενδυτή.

Ads

 
Εν αρχή ήν…

Η αρχή ήταν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche  το οποίο υποστήριζε ότι ένα think tank του Τζορτζ Σόρος χρηματοδότησε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το περιοδικό έγραφε ότι «ένας άλλος θεωρητικός του ΙΝΕΤ (σ.σ. think tank του Σόρος), ο Τόμας Φέργκιουσον από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, συμμετείχε σε πάνελ στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε προσκληθεί σε συζήτηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ads

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε εκεί, σε μία κατάμεστη αίθουσα, την άποψή του για τους τσιγκούνηδες Γερμανούς, εξόρκισε τον φόβο για έναν νέο Αδόλφο Χίτλερ και τον νέο φασισμό στην Ευρώπη. Μαζί του είχε τους οικονομικούς του συμβούλους Γιάννη Μηλιό και Ρένα Δούρου, βουλευτή του αριστερού κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την εμφάνισή τους συγχρηματοδότησε το think tank του Σόρος, το ΙΝΕΤ.

Γιατί άραγε ο Σόρος γίνεται σπόνσορας ενός αντικαπιταλιστή δημαγωγού όπως ο Τσίπρας που επιτίθεται στη Γερμανία; Μήπως συμμερίζεται τις θέσεις του; Συνάδελφοί του από τη Wall Street μιλούν γι’ αυτό μόνο συγκαλυμμένα. Φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος ο φόβος για την επιρροή του Σόρος. Ωστόσο σε συνομιλία με κάποιον μάνατζερ συχνά ακούγεται η φράση “ο Σόρος θέλει να εκδικηθεί τη Γερμανία”».
 
Α-ν(ε)α-δημοσίευση
 
Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού είχε αναδημοσιεύσει το προηγούμενο Σάββατο στην στήλη του στα Νέα, ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Ο ίδιος πριν από δυο μέρες έγραψε εκ νέου στην στήλη του αναφερόμενος στο ίδιο θέμα: «Το ρεπορτάζ, του οποίου αναδημοσίευσα αυτούσιο απόσπασμα, ισχυριζόταν επίσης ότι ο Σόρος «είναι σπόνσορας του Τσίπρα». Διατύπωσα αρκετές επιφυλάξεις – πώς να δεχτώ, ας πούμε, αυτό τον ισχυρισμό, ο οποίος συνοδευόταν από την ακραία άποψη ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί τον Τσίπρα για να τιμωρήσει τη Γερμανία; Και περίμενα μια απάντηση. Μια διάψευση. Ενα σχόλιο. Κάτι, τέλος πάντων, από την Κουμουνδούρου. Δυστυχώς, η σιωπή τους προς απάντησή μου. (Επισήμως. Διότι ανεπισήμως ανέθεσαν σε κάποιον κουκουλοφόρο του Διαδικτύου, από αυτούς που συντηρούν για ευνόητους λόγους, να βάλει και πάλι τη λάσπη στον ανεμιστήρα, όπως κάνουν παγίως – κόλπα του Γκέμπελς στις ημέρες μας…) Η λογική τους είναι προφανώς ότι ”εντάξει μωρέ, θα ξεχαστεί”».

Τοις μετρητοίς
 
Αμέσως μετά από αυτούς τους σχολιασμούς του Γιώργου Παπαχρήστου, το left.gr μπήκε δυναμικά στην «μάχη» απαντώντας ειρωνικά: «Εξαιρετική η αρθρογραφία σας στα ”Νέα” σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά το ρεπορτάζ ότι την ομιλία του -όπως και των άλλων, βέβαια, ομιλητών- στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια τη συγχρηματοδότησε το think tank του Σόρος, το ΙΝΕΤ. Σας ενημερώνουμε -συναδελφική αλληλεγγύη- ότι δύο νερά και ένα καφέ (γαλλικό) που ήπιε βερεσέ ο Αλ. Τσίπρας, τα πληρώσαμε αμέσως με τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ σας».
 
Η ιστοσελίδα δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες διαδηλωτών στην Αθήνα να καίνε φύλλα των «Νέων», το καλοκαίρι του 1965, την περίοδο της αποστασίας. Πλαισίωνε, δε, τις φωτογραφίες με ένα αιχμηρό κείμενο στο οποίο ανέφερε: «Το καλοκαίρι του 1965 διαδηλωτές έκαιγαν την εφημερίδα ”Τα Νέα’. Είχε ”αδειάσει” τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον επονομαζόμενο και ”γέρο της Δημοκρατίας”, και στήριζε την κυβέρνηση Νόβα που στήριζε το παλάτι. Λίγο αργότερα, αρχές της μεταπολίτευσης, η έγκυρη εφημερίδα πούλαγε το ”θαυματουργό” νερό του Καματερού ως σωτηρία κατά του καρκίνου».
 
Αυγή των αποκαλύψεων
 
Η εφημερίδα Αυγή πέρασε και αυτή στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας ημερησίως ονόματα του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά τα οποία έχουν ή είχαν συνεργαστεί με τον Τζόρτζ Σόρος.
 
Συγκεκριμένα, σήμερα η εφημερίδα γράφει ότι «ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε τον Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ, Παναγιώτης Μίχαλος, στην μακρόχρονη καριέρα του ίδρυσε την Εταιρία Επενδύσεων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη της Soros Real Estate Partners, της οποίας υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος από το 2002 ως το 2004».
 
Συνεχίζει, δε, γράφοντας ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Παναγιώτη Μίχαλου και του Τζωρτζ Σόρος ιδρύθηκε είχε ιδρυθεί μια εταιρεία, η Hellenic Land (στο βιογραφικό του σημείωμα ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι ήταν διευθύνων σύμβουλος), στο Δ.Σ. της οποίας ο όμιλος του κ. Σόρος εκπροσωπείται από τους Ρίτσαρντ Μάλι και Μίλτο Καμπουρίδη. Η αδερφή του Μίλτου Καμπουρίδη νυμφεύτηκε το 2006 τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστα Μπακογιάννη, όταν η κυρία Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών» και σχολιάζει ότι «περίεργες οι διασυνδέσεις: Παναγιώτης Μίχαλος, Τζορτζ Σόρος, Αντώνης Σαμαράς, Μίλτος Καμπουρίδης, Goldman Sachs, Ντόρα Μπακογιάννη, επενδύσεις, Κατάρ και πολλά άλλα».
 
Η Αυγή υπόσχεται, επιπλέον, να φέρει και άλλα ονόματα του κυβερνητικού περιβάλλοντος τα οποία έχουν σχέση με τον Σόρος στην δημοσιότητα.
 
Χαρακώματα και στην Βουλή
 
Τις κατηγορίες, όμως, για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τζορτζ Σόρος επανέλαβε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια, όταν απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «παραβρέθηκε σε εκδήλωση που χρηματοδοτούν διεθνείς κερδοσκόποι, όπως ο κ. Σόρος». «Είναι οξύμωρο, είναι ύβρις να κατηγορούν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Αυτοί που έκαναν το PSI ή εμείς που αντισταθήκαμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=T9PghfWHybM]