Σε συμφωνία ότι ο μόνιμος μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (ESM) στην Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει καταβεβλημένα κεφάλαια και καταβλητέα κεφάλαια και θα προσφέρει δάνεια με φθηνότερο επιτόκιο σε σχέση με τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF)κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο μηχανισμός θα χρηματοδοτείται και από το ΔΝΤ αλλά και από εθελοντικές καταθέσεις χωρών εκτός της Ευρωζώνης.

Ads

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει στον όγκο της δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού στα 500 δις ποσό το οποίο θα υπόκειται σε διαδοχική αναθεώρηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον τόνισε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των χωρών μελών της ευρωζώνης στο κεφάλαιο του Μηχανισμού, θα υπολογίζεται, με βάση τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων από τον μηχανισμό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως θα επιτρέπεται στη βάση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δις ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια του με κόστος χαμηλότερο από αυτό του υφιστάμενου μηχανισμού EFSF. Τα δάνεια του ESM θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των τρεχόντων επιτοκίων της αγοράς. Επιπλέον 100 μονάδες θα προστίθενται εάν η διάρκεια των δανείων που χορηγούνται υπερβαίνει την τριετία, ενώ δεν θα χρεώνονται διαχειριστικές προμήθειες. Την διοίκηση του μηχανισμού θα έχει ένα πολιτικό διοικητικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών του ευρώ, με δικαίωμα ψήφου. Αυτό θα ορίζει τον Γενικό διευθυντή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Μηχανισμού. Ο Μηχανισμός θα έχει και ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα διευθύνει ο Γενικός Διευθυντής.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η συνεισφορά των φτωχότερων κρατών στα κεφάλαια του μηχανισμού θα είναι μικρότερη, αφού αυτή θα καθορίζεται βάσει κυρίως του ΑΕΠ και όχι του πληθυσμού τους. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε μια συναινετική φόρμουλα η οποία θα δώσει στο μόνιμο μηχανισμό τη δυνατότητα να δανείζει ευρωπαϊκά κράτη με επιτόκιο επαυξημένο με 200 μονάδες βάσεις για δάνεια διάρκειας μικρότερης των τριών ετών και με επιτόκιο επαυξημένο κατά 300 μονάδες για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Ads

Για ένα «μικρό βήμα προς την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση» έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν εξερχόμενος της συνόδου.

Μετά την έγκριση του μηχανισμού από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φώς από τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.

Nωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, προερχόμενος στο Eurogroup εκτίμησε ότι εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν συμφωνήσουν για τα μέτρα λιτότητας, θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Την Τετάρτη παρουσιάζεται στη διυπουργική το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Εν τω μεταξύ, στα της Ελλάδας, την Τετάρτη θα παρουσιαστεί στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και της Εγνατίας Οδού, στην αποκρατικοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης των κρατικών λαχείων, στη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, στην παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων, των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών, αλλά και στρατηγικών συμμετοχών στις εταιρείες υδάτων και στα ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για αξιοποίηση της λίστας των ακινήτων που έχει ήδη δημοσιευθεί και για σύσταση εταιρείας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων, που θα μπορούσαν να μετοχοποιηθούν και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να έρθουν νωρίτερα τα έσοδα από μια διαδικασία αξιοποίησης που μπορεί στις σημερινές συνθήκες να έπαιρνε περισσότερο χρόνο.