Πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Εκκλησίας, ευρέως γνωστός για τους πύρινους λόγους του σε εθνικά θέματα και κοινωνικά θέματα αλλά κι ως φανατικός πολέμιος των προοδευτικών και ιδεών. Ο πρώην Μητροπολίτης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, όπου νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ads

Στη Φλώρινα είχε οργανωμένους υποστηρικτές που υποστήριζαν το φιλόπτωχο έργο του. Αλλά και φανατικούς πολέμιους. Η στάση του δίχαζε το νομό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε απειλήσει διάφορους εκπροσώπους φορέων και κατοίκους με αφορισμό, ενώ καλούσε τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις των οποίων το περιεχόμενο εκείνος δεν ενέκρινε. Μάλιστα είχε ζητήσει να καταργηθούν εκδηλώσεις όπως το καρναβάλι και τα καλλιστεία.

Ο Αυγουστίνος – Ανδρέας κατά κόσμον – Καντιώτης γεννήθηκε το 1907 στις Λεύκες της Πάρου. Το 1929 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, το 1935 χειροτονήθηκε διάκονος, το 1942 πρεσβύτερος και υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελλος στη μητρόπολη Αιτωλίας.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής λέγεται από τους υποστηρικτές του ότι φρόντισε πολύ κόσμο στη Δυτική Μακεδονία διοργανώνοντας συσσίτια. Ωστόσο, κατηγορήθηκε ότι μετά την απελευθέρωση έδινε πληροφορίες – τις οποίες εκμαίευε μέσω εξομολογήσεων- για αιχμαλώτους του Δημοκρατικού Στρατού στα στρατοδικεία.

Ads

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου υπήρξε στρατιωτικός ιερέας και ιεροκήρυκας και βρέθηκε απέναντι από τις αντάρτικες δυνάμεις. Αργότερα είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης των πρωτεργατών του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών. Μητροπολίτης Φλώρινας χειροτονήθηκε το 1967 και παρέμεινε έως το 2000, όταν και αποσύρθηκε λόγο της μεγάλης ηλικίας του.

Ως στόχο του είχε ορίσει τη διαφύλαξη της ηθικής τάξης. Οργάνωνε ομάδες παρακολούθησης κινηματογραφικών ταινιών προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενό τους. Ένας από τους πολλούς στόχους του υπήρξε και ο γνωστός σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο «Χομεϊνί της Μακεδονίας» – προσωνύμιο που του προσέδωσαν οι επικριτές του – θεώρησε βλάσφημη της ταινία «το μετέωρο βήμα του πελαργού». Η προβολή της ταινίας στην περιοχή ματαιώθηκε ενώ σκηνοθέτες και λοιποί συντελεστές αφορίστηκαν.

Εκτός από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο που «έχρηζε» αφορισμού, χαρακτήρισε «βρωμερό αντίχριστο» το Νίκο Καζαντζάκη την ημέρα της κηδείας του, επιτέθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και την «ανδροχωρίστραν παλλακήν του» ενώ υποστήριξε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μασόνος.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Φλώρινα. Δεν ήταν όμως όλοι ευπρόσδεκτοι. «Καλά θα είναι κάποιοι οικουμενισταί δεσποτάδες να σεβαστούν τον Γέροντα και να μην έρθουν να πανηγυρίσουν στη Φλώρινα. Ο αγωνιστής ιεράρχης π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν θα επιθυμούσε την παρουσία πανηγυρτζήδων αιρετικών αρχιερέων στην κοίμησή του. Ας μη λυπούνται οι πιστοί, και ας μη χαίρονται οι άπιστοι, γιατί η φωνή του Γέροντος δεν θα σιγήσει» αναγράφεται σε ιστοσελίδα υποστηρικτών του.