Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Ads

 
Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» μετά από απόφαση της ΕΛΑΣ. Λόγω του συλλαλητηρίου, με εντολή της Τροχαίας διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Β. Σοφίας, από το ύψος του Χίλτον έως την Αμαλίας.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες απέναντι στους εαυτούς τους και την κοινωνία ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, τόνισε πως με τα σχολεία που κλείνουν και οι μαθητές στέλνονται βορά στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, διεμήνυσε ότι «ο εκβιασμός της κυβέρνησης δε θα περάσει».

Χιλιάδες συμμετείχαν στις πρωινές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. (Διαβάστε σχετικά: Απεργιακό κύμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιοΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή «εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών» στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις. «Με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η διάλυση των υπηρεσιών και δομών του δημόσιου τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών δεν θα περάσουν», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.  
 
Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισε ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα «για την ανατροπή της ανάλγητης πολιτικής της απάνθρωπης λιτότητας». «Μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η μαζική λαϊκή αντίσταση», αναφέρει και προσθέτει πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της έκανε λόγο επίσης για «μαζική συμμετοχή» στις συγκεντρώσεις και τονίζει πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου με συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
 
Επίσης αναφέρει ότι μηνύματα συμπαράστασης για τη σημερινή κινητοποίηση απέστειλαν η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου, η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ, καθώς και συνδικάτα από Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία και Κύπρο.
 
Στα μηνύματα συμπαράστασης, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, γίνεται λόγος για τις αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές που διογκώνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα αλλαγής αυτών των πολιτικών, ώστε να αποφευχθούν οι περαιτέρω δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και να μη βυθιστεί η οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
 
Για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις. Η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει επίσης στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος.
 
Επιπλέον η ΚΕΔΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.